Kleine zwaan
Ontdek alles over de kleine zwaan, een bijzondere wintergast uit het hoge noorden.

Geografisch
De kleine zwaan broedt op de arctische toendra van Noord-Rusland en Siberië en trekt in de winter naar West-Europa. Ook zien we wel dat dit vanaf 2020 minder uitgesproken is, en ze ook wel meer en meer oostelijker overwinteren.

Kenmerken
| Kenmerken | |
|---|---|
| Grootte | Kleiner dan knobbelzwaan |
| Lichaamsbouw | Compact en kortere hals |
| Kleur | Wit |
De kleine zwaan is merkbaar kleiner en compacter dan de knobbelzwaan en de wilde zwaan. Hij heeft een kortere hals en een opvallende snaveltekening: het geel op de snavelbasis,dat qua kleur wel minder sterk geel is, reikt minder ver naar voren dan bij de wilde zwaan en eindigt doorgaans stomp, waardoor het zwart op de punt overheerst. Elk individu heeft bovendien een uniek snavelpatroon.

Leefwijze
Winter
De kleine zwaan is een uitgesproken trekvogel die tijdens de wintermaanden neerstrijkt in open polderlandschappen, graslanden en ondiepe wateren in onze streken om te foerageren en te rusten.