Pepermunt

Geschiedenis

Egyptische en Griekse geschiedenis

In beide periodes speelt pepermunt een belangrijke rol in begrafenisriten. Bruidsboeketten werden gemaakt van munt en ook kransen van munt gemaakt werden Venuskransen genoemd.

17e eeuw

Er zijn aanwijzingen dat pepermunt in deze eeuw reeds in Europa geliefd werd om zijn deugddoende werking

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen verwijzend naar de bloeiwijze
Geslacht : Mentha
Soortnaam: x piperita
De x geeft aan dat het een kruising is, namelijk één tussen watermunt ( Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata).

Plantlore

Bijbel

Volgens een Italiaanse legende zou Maria na het overlijden van haar zoon zich dagenlang enkel met munt hebben gevoed. Ook het paaslam wordt steevast met munt gekruid, dit Hebreeuws gebruik heeft nog steeds navolging in de Engelse traditie om lamsvlees met munt te kruiden. 

Kenmerken

Kenmerken
hoogte tot 80 cm.
bloeitijdstip zomer
bloemkleur roze tot violet
blad helder, blinkend donkergroen
inhoud etherische olie/menthol
geur sterk
smaak karakteristiek sterk
groeiwijze woekerplant

Vindplaats

Aangezien pepermunt ontstaan is uit een kruising bestaat er geen oorspronkelijke vindplaats van dit kruid.

Standplaats

Zoals alle muntsoorten houdt ook deze van lichte schaduw en een bodem die vochtig, humusrijk en onkruidvrij is. Indien voldoende vocht aanwezig kan hij ook in de zon staan.

Een dag
zonder munt,
dat noemen
we een menthol-breakdown

Teelt

Aangezien het een kruising is, bestaat er geen teelt door zaaien, en wordt pepermunt enkel door uitlopers vermeerderd. Het is ook mogelijk om stekken te nemen indien je een pepermunt weet staan bij kennissen, anders ben je genoodzaakt om eerst minstens één plantje aan te kopen.

Onderhoud

Alle muntsoorten hebben het nadeel dat ze soms snel kunnen woekeren. Zet ze daarom steeds in een pot of omzoom de wortels. Dit kan bijvoorbeeld door ze in een plastiek containerpot zonder bodem in de volle grond te zetten. Zet de boord enkele cm boven de vaste grond zodat je uitlopers makkelijk kan afknippen.

Oogst

Vanaf dat de groei zich in het voorjaar hervat kan je blaadjes oogsten, zoals steeds zijn de blaadjes op de gloeistengels minder bruikbaar.

Bewaren

Het best is het om pepermunt steeds vers te gebruiken, maar het is mogelijk om de bladstelen net voor de bloei af te knippen en te drogen.
De bladeren van munt verliezen na een vorstperiode al hun kracht, daarom is het beter ze tijdig te oogsten en te drogen. Doe dit echter nooit in de volle zon, want hierdoor verkreukelen en verkleuren ze helemaal. Laat ze in de schaduw hangen tot ze goed droog aanvoelen. Op deze manier kan u ook op een koude winteravond genieten van een kop warme muntthee.

Gebruik

uitwendig

 • opwekkend en verfrissend
 • huidverstevigend
 • verdooft wonden en kneuzingen

inhoud

 • menthol
 • oxaalzuur

inwendig

 • krampwerend
 • kalmerend
 • verdunt slijm en maakt het los
 • stimuleert gal en lever

Keuken

Muntlikeur

Ingrediënten :

 • 500 gram vers muntblad
 • 2 sinaasappels (schil)
 • snuifje nootmuskaat
 • halve liter alcohol 96%
 • 600gram suiker
 • 1 liter kokend water

 

Werkwijze :
Meng het blad met de fijne stukjes schil en de nootmuskaat in een fles. Overgiet het geheel met de alcohol en laat 3 weken op een zonnige plaats staan alvorens te zeven. Los de suiker op in kokend water en meng dit met de alcohol. Laat het geheel nogmaals enkele weken rusten, alvorens te consumeren en te genieten

Geneeskracht

Door de hoge aanwezigheid van menthol werkt dit kruid krampwerend en helpt thee bij misselijkheid en maag-en darmproblemen. Een verdamping door een inhalator verhelpt ook zeer goed bij een verstopte neus. De aanwezigheid van menthol zorgt ervoor dat slijmen loskomen of toch alleszins al verdunt worden, een thee van munt werkt dus zeer goed bij verkoudheid of vastzittende hoest.

Aandoening Behandeling
krampen/spijsvertering thee
neusverstopping inhalator
slijmen thee

Pepermunt helpt zeer goed bij maag-en darmproblemen, maar kan een omgekeerd. effect opleveren bij een behandeling tegen maagzweren. Het hoge gehalte aan menthol kan bij kleinere kinderen soms ook leiden tot ademhalingsproblemen door allergische symptomen. 

Verzorging

Pepermuntblaadjes toegevoegd aan het badwater geven een opwekkend resultaat, ook een stoombad met munt kan het gezicht reinigen. Om de handen te verzorgen wordt er soms ook een crème gemaakt bestaande uit muntblad gemengd met amandelolie.

Tuinontwerp

Aanleg

Soorten

'Mitcham'
 Deze pepermuntvariëteit met blauwgroene bladeren is de bekendste, en geliefd omwille van zijn groeikracht en specifiek aroma.

'Citrata
Dit kruid heeft een geur die te vergelijken is met 'eau de cologne'.