Witte munt

Geschiedenis

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Mentha
Soortnaam : suaveolens

Nederlandse benaming : 
Witte munt

Kenmerken

Kenmerken
hoogte kruipt tot wel 1m. ver
bloeitijdstip middenzomer
bloemkleur wit/roze
blad ovaal,zachtbehaard
inhoud menthol
geur zeer fruitig
smaak divers
groeiwijze bodemkruiper

Vindplaats

In het wild is witte munt in het Zuiden en het Oosten van Europa te vinden, tot ver in Engeland en Zweden toe. Door zijn groeiwijze verwildert hij zeer snel en is hij dan ook al op veel plaatsen in de wereld in het wild te vinden.

Standplaats

Vergelijkbaar met alle muntsoorten, dus goed in de schaduw, maar even zo in de zon zolang de bodem maar vochtig blijft.

Teelt

Het makkelijkst is het om enkele plantjes aan te kopen en deze hun gang te laten gaan. Door zijn uitbundige groeiwijze zal witte munt zeer snel de oppervlakte innemen die hij beschikbaar krijgt. Omdat deze groei soms ook problematisch kan zijn kan je hem ook in potten houden, maar dan moet je deze in de winter wel binnen zetten.

Onderhoud

Regelmatig snoeien houdt witte munt mooi bossig, zonder dat het invasie gaat uitlopen. Om het uitlopen te beperken kan je wortelsnoei toepassen of de planten omzomen.

Pepermuntroest komt regelmatig voor, maar is makkelijk te bestrijden door eens goed terug te snoeien. 
Tijdens een strenge winter zijn zeker de planten in pot niet bestand tegen de koude. 

Oogst

Verse blaadjes zijn gedurende het ganse groeiseizoen oogstbaar

Bewaren

Langere stengels kan je laten drogen, oogst deze wel steeds voor de bloei intreedt, soms is het mogelijk dit twee maal per jaar te doen.

Gebruik

uitwendig

  • gezichtsreiniging

inhoud

  • menthol

inwendig

  • helpt bij verkoudheden
  • brengt rust bij maag-darmklachten

Keuken

Aangezien verschillende soorten witte munt een smaak hebben die geassocieerd wordt met fruit, past deze zeer goed bij zoete gerechten zoals desserts. Ook een thee met deze blaadjes kan zeer verfrissend werken. Door de behaarde blaadjes is het soms wel beter ze even af te branden (desserts) of ze voldoende mee te koken (thee).

Mintsauce

Ingrediënten :

  • 8 eetlepels muntblad
  • 4 eetlepels kokend water
  • 1 lepel honing
  • 3 eetlepels azijn
  • 3 lepels wijnazijn/balsamico

Werkwijze : 
Snij het blad fijn en overgiet met het kokend water. Meg het met de honing en laat 1 uur trekken. Net voor het serveren mengen met azijn en wijnazijn of balsamico.

Toepassing :
Dit is een saus die in Engeland traditioneel bij lamsvlees wordt gegeten, maar evengoed kan dit passen bij een vegetarische schotel.

Geneeskracht

Bij witte munt is het gehalte aan menthol dan wel enigszins lager dan bij bijvoorbeeld pepermunt, toch kan het voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Zo is het werkzaam tegen maag-en darmklachten en kan inhaleren helpen bij verkoudheden.  

aandoening behandeling
maag-darmklachten thee
verkoudheid thee/inhaleren

Verzorging

Een toevoeging van munt aan een bad of gezichtsstoombad zuivert de poriën en werkt ontspannend.

Tuinontwerp

Witte munt kan perfect passen als bodembedekker en dan vooral als geurend borderplant langsheen een wandelpad. Eveneens kan hij in bloembakken of potten dienst doen als een snelle opvuller.

Soorten

'Variegata'
Muntsoort met grijsgroene gevlekte bladeren die ook als ananasmunt verkocht wordt. Dit is een zeer robuuste sterke soort maar vaak nog te ongekend en daardoor te onbemind.