Mexicaanse munt

Kenmerken

kenmerken
hoogte 60-90cm
bloeitijdstip zomer
bloeikleur paars/blauw/wit
blad klein geveerd
inhoud
geur anijs

Vindplaats

De naam veraadt het al en zo dus komt deze plant oorspronkelijk uit Mexico.

Standplaats

Mexicaanse munt staat ideaal op een zonnige tot halfschaduw plaats. De grond moet vochtig en voedzaam zijn maar toch goed waterdoorlaatbaar, zodat er geen stilstaand water achterblijft na een regenbui.

Teelt

Aangezien Mexicaanse munt een éénjarige is kunnen we hem niet buiten laten overwinteren. De zaailingen kunnen we echter wel in de winter al voortrekken op de vensterbank of in de serre. Plaats de jonge plantjes echter niet buiten alvorens de nachtvorst helemaal verdwenen is.

Onderhoud

Belangrijk bij Mexicaanse munt is dat de bodem steeds vochtig gehouden wordt, en dat de bodem dan ook goed bedekt is met een mulchlaag tegen uitdroging. een éénmalige comosttoevoer in het voorjaar geeft voldoende voeding voor een gans groeiseizoen. Aangezien de bloeien vaak gebruik worden in een boeket of een vas, worden deze al gauw weggeknipt en bestaat er voldoende snoei.

Oogst

Net zoals bij de echte munt moeten ook deze bladeren zo vers mogelijk gebruikt worden. Even verhitten zodat ze langer bewaarbaar zijn is mogelijk maar wordt zelden gedaan.

Gebruik

Keuken

Mexicaanse munt wordt toegepast in de thee of als kruid om visgerechten, soep, saus of salades op smaak te brengen. De smaak is vergelijkbaar met dragon maar dan met een uitgesprokenere anijssmaak.

Geneeskracht

Deze plant bezit niet echt veel werkzame stoffen die geneeskrachtig zijn, maar vormt wel een erg gezond alternatief voor suiker. De thee kan zo gezoet worden met enkele blaadjes en de heilzame werking ligt hem dan voornamelijk in het verminderen van keel-en verkoudheidsklachten. 

Tuinontwerp

Met zijn grote bloeien is Agastache een schitterende sierplant die in ieders tuin past. Het is een echte lokker wanneer het op vlinders aankomt en past doordat goed in de buurt van een Buddleja of een Verbena. 

Aanleg

Agastache  komt het best tot zijn recht wanneer hij in groep wordt aangeplant met een plantafstand van 20 x20.

Soorten

Agastache mexicana 'Champagne' bloeit van roze tot abrikooskleurig en geurt naar munt.