Anijs
Geschiedenis
Oudheid
Vanuit de oudheid (1000vr. Chr.) is het gekend dat anijs al een veel gebruikt en geliefd kruid was.
Middeleeuwen
Monniken zorgen ervoor dat anijs over Noord-Europa verspreid geraakt en niet langer beperkt blijft tot het Middellandse-Zeegebied.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie: Apiaceae/Umbelliferae
Schermbloemigen
Geslacht : Pimpinella
Soortnaam anisum
Nederlandse benaming :
Anijs
Kenmerken
Kenmerken | |
---|---|
hoogte | 50 à 70 cm.0 |
bloeitijdstip | midden zomer |
bloemkleur | witte bloemschermen |
blad | niervormig/wigvormig/smal |
inhoud | anethol/vette olie/eiwit/suiker |
geur | typerend, aromatisch |
smaak | drop, pastis |
groeiwijze | éénjarig/bladrozet |
vruchten | dichtbehaard/2 geribde grijsbruine deelvruchten |
Blad :
De onderste bladeren van anijs zijn niervormig en gesteeld, terwijl de middelste geveerd met wigvormig gespleten blaadjes zijn. De bovenste bladeren zijn dan weer heel smal en diep ingesneden met lijn- tot lancetvormige slippen..
Groeiwijze :
Vanuit een spiesvormige wortel groeit er een geribde stengel met zijtakken. Deze eindigen op een dubbel scherm van witte afgeplatte bloempjes.
Vindplaats
Anijs is in het wild te vinden rondom het Middellands-Zeegebied, ook vandaag is de teelt van dit kruid hoofdzakelijk te vinden in het warmere Zuiden van Europa.
Standplaats
Om een goede rijping van de zaden te verkrijgen moet anijs zeer warm en zonnig staan. Een kalk-en voedingsrijke bodem die het water goed doorlaat zijn de andere bodemvereisten.
Teelt
Anijs kan je best binnenshuis voorzaaien, echter indien te laat, zaai dan vanaf april in de vollegrond. Anijs is een donkerkiemer en moet met een laagje aarde bedekt worden. Het duurt wel steeds enkele weken alvorens ze beginnen te ontkiemen.
Onderhoud
Hou de grond steeds los en vrij van onkruiden.
Oogst
Wanneer de zaden bruin worden is het de juiste moment om zowel de zaden als de gehele plant te oogsten, Het loof op zich kan je gedurende de hele zomer oogsten naar behoefte.
Bewaren
Als je de zaden gewoon laat drogen op een doek zijn ze lange tijd bewaarbaar zonder hun aroma te verliezen. Het loof van anijs is wel het best vers te gebruiken
Gebruik
uitwendig
- ademfrisheid
inhoud
- anethol
- eiwit
- suiker
- vette olie
inwendig
- stimuleert spijsvertering/galfunctie
- slijmoplossend
- lactatie-bevorderend
Keuken
Anijs wordt niets voor niets broodzaad genoemd. Het past namelijk perfect bij brood, gebak en is een veelgebruikt ingrediënt bij de koekjes rond de kerstperiode. Het geeft een zeer zoet smaakaccent aan vele gerechten zoals soep, fruitsalade, saus en gekookte groenten.
Anijs is het gekendst vanwege zijn karakteristieke smaak bij de pastis, dit is een brandwijn met anijssmaak.
Wrijf of maal anijszaden fijn om het aroma goed vrij te maken. de verse bladeren kan je direct gebruiken in soep, salades of saus.
ingrediënten :
- 3 eieren
- 250 g suiker
- 250 g bloem
- snuifje zout
- 1 theelepel anijs (poeder)
werkwijze :
roer de eieren met de suiker schuimig en meng met de andere ingrediënten. Laat dit mengsel als een klomp op bakpapier rijzen en bak de volgende dag alles een halfuurtje af, in een oven op 150°C.
Geneeskracht
Op de zaden van anijs kauwen na het eten, maakt zware gerechten makkelijker verteerbaar. Tevens is anijs een veel gebruikt ingrediënt voor hoestdranken door zijn slijmoplossende en prikkelverlagende werking.
aandoening | behandeling |
---|---|
droge hoest/prikkelhoest | siroop |
spijsverteringsproblemen | ingrediënt gerechten |
Tuinontwerp
De mooie schermbloemen hebben een aantrekking naar insecten en vormen een mooie verticale structuur in uw tuin.
Aanleg
Plant anijsplanten uit op een onderlinge afstand van 25cm.
Verwante soorten
Pimpinella major:
De grote bevernel of pimpernel is een verwante soort die ook in onze streken in het wild te vinden is.