Anijs

Geschiedenis

Oudheid

Vanuit de oudheid (1000vr. Chr.) is het gekend dat anijs al een veel gebruikt en geliefd kruid was.

Middeleeuwen

Monniken zorgen ervoor dat anijs over Noord-Europa verspreid geraakt en niet langer beperkt blijft tot het Middellandse-Zeegebied.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie: Apiaceae/Umbelliferae
Schermbloemigen
Geslacht : Pimpinella
Soortnaam anisum

Nederlandse benaming : 
Anijs

Kenmerken

Kenmerken
hoogte 50 à 70 cm.0
bloeitijdstip midden zomer
bloemkleur witte bloemschermen
blad niervormig/wigvormig/smal
inhoud anethol/vette olie/eiwit/suiker
geur typerend, aromatisch
smaak drop, pastis
groeiwijze éénjarig/bladrozet
vruchten dichtbehaard/2 geribde grijsbruine deelvruchten

Blad :
De onderste bladeren van anijs zijn niervormig en gesteeld, terwijl de middelste geveerd met wigvormig gespleten blaadjes zijn. De bovenste bladeren zijn dan weer heel smal en diep ingesneden met lijn- tot lancetvormige slippen.. 

Groeiwijze :
Vanuit een spiesvormige wortel groeit er een geribde stengel met zijtakken. Deze eindigen op een dubbel scherm van witte afgeplatte bloempjes. 

Vindplaats

Anijs is in het wild te vinden rondom het Middellands-Zeegebied, ook vandaag is de teelt van dit kruid hoofdzakelijk te vinden in het warmere Zuiden van Europa.

Standplaats

Om een goede rijping van de zaden te verkrijgen moet anijs zeer warm en zonnig staan. Een kalk-en voedingsrijke bodem die het water goed doorlaat zijn de andere bodemvereisten.

Teelt

Anijs kan je best binnenshuis voorzaaien, echter indien te laat, zaai dan vanaf april in de vollegrond. Anijs is een donkerkiemer en moet met een laagje aarde bedekt worden. Het duurt wel steeds enkele weken alvorens ze beginnen te ontkiemen.

Onderhoud

Hou de grond steeds los en vrij van onkruiden.

Oogst

Wanneer de zaden bruin worden is het de juiste moment om zowel de zaden als de gehele plant te oogsten, Het loof op zich kan je gedurende de hele zomer oogsten naar behoefte.

Bewaren

Als je de zaden gewoon laat drogen op een doek zijn ze lange tijd bewaarbaar zonder hun aroma te verliezen. Het loof van anijs is wel het best vers te gebruiken

Gebruik

uitwendig

  • ademfrisheid

inhoud

  • anethol
  • eiwit
  • suiker
  • vette olie

inwendig

  • stimuleert spijsvertering/galfunctie
  • slijmoplossend
  • lactatie-bevorderend

Keuken

Anijs wordt niets voor niets broodzaad genoemd. Het past namelijk perfect bij brood, gebak en is een veelgebruikt ingrediënt bij de koekjes rond de kerstperiode. Het geeft een zeer zoet smaakaccent aan vele gerechten zoals soep, fruitsalade, saus en gekookte groenten. 
Anijs is het gekendst vanwege zijn karakteristieke smaak bij de pastis, dit is een brandwijn met anijssmaak. 
Wrijf of maal anijszaden fijn om het aroma goed vrij te maken. de verse bladeren kan je direct gebruiken in soep, salades of saus. 

ingrediënten :

  • 3 eieren
  • 250 g suiker
  • 250 g bloem
  • snuifje zout
  • 1 theelepel anijs (poeder)

 

werkwijze :
roer de eieren met de suiker schuimig en meng met de andere ingrediënten. Laat dit mengsel als een klomp op bakpapier rijzen en bak de volgende dag alles een halfuurtje af, in een oven op 150°C.

Geneeskracht

Op de zaden van anijs kauwen na het eten, maakt zware gerechten makkelijker verteerbaar. Tevens is anijs een veel gebruikt ingrediënt voor hoestdranken door zijn slijmoplossende en prikkelverlagende werking. 

aandoening behandeling
droge hoest/prikkelhoest siroop
spijsverteringsproblemen ingrediënt gerechten

Tuinontwerp

De mooie schermbloemen hebben een aantrekking naar insecten en vormen een mooie verticale structuur in uw tuin. 

Aanleg

Plant anijsplanten uit op een onderlinge afstand van 25cm.

Verwante soorten

Pimpinella major:
De grote bevernel of pimpernel is een verwante soort die ook in onze streken in het wild te vinden is.