Rooms kervel

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 1,5m
bloeitijdstip vroege zomer
bloemkleur witte bloemschermen
blad fijn geveerd bleekgroen
inhoud anethol
geur anijs
smaak anijsachtig/drop
groeiwijze doorlevende struik

Vindplaats

Het natuurlijke leefgebied van roomse kervel bestrijkt de zone van Zuid-Europa tot aan de Kaukasus. Hier is hij te vinden in bos-en berggebieden met een vochtige ondergrond.

Standplaats

Het maakt roomse kervel niets uit waar hij staat, zowel zon als schaduw is mogelijk, zolang de bodem maar voedingsrijk en vochtig is

Teelt

Zaaien kan je in een oude kas al vanaf de herfst of de late winter.  Heb je al enkele planten dan je ook delen in het vroege voorjaar. Roomse kervel zaait zich van nature sterk uit dus de kans dat jezelf meerdere jaren moet gaan kweken is onbestaande.

Onderhoud

Wanneer de roomse kervel zich te sporadisch uitzaait in de tuin, neem dan de uitgebloeide bloemen weg voordat ze zaad vormen. Aangezien dit kruid een vochtige ondergrond nodig heeft is het raadzaam om regelmatig een mulchlaag aan te brengen.

Oogst

Het blad en jonge stengels kunnen in het groeiseizoen geoogst worden naar behoefte. Zaden kan je beter in een nog groene onrijpe toestand oogsten, terwijl je de wortels best pas uitgraaft in de herfst.

Bewaren

Bewaren is mogelijk maar hierdoor verliest roomse kervel veel van zijn smaak en zijn werking.

Gebruik

Uit de bladstelen van roomse kervel werd vroeger een groen-bruinachtige verfstof gehaald die werd gebruikt bij textielverwerking.

uitwendig

inhoud

inwendig

  • spijsvertering
  • licht vochtafdrijvend
  • hoest verzachtend 
  • versterkend bij bloedarmoede

Keuken

Een stukje blad is soms al voldoende om een saus, soep of salades een zoetere anijsaccent mee te geven. Ook bij het maken van confituur of compote met zuurdere vruchten of rabarber geef je een zoetere bijsmaak mee. Net zoals bij engelwortel kan je de bladstelen konfijten, duidend op het langzaam garen. Voor mensen die soms de smaak van kervel, anijs of drop een beetje te overheersend vinden is roomse kervel een goed alternatief.

Ook voor de jongeren onder ons is roomse kervel geliefd, aangezien het opeten van de zaden kinderen doet wennen aan natuurlijke suikers. 

Geneeskracht

aandoening behandeling
spijsvertering ingrediënt gerecht

Tuinontwerp

Voor kruidentuinen is dit een ideale plant om de donkere schaduwhoeken mee op te fleuren. Wanneer het gaat over bijen en bestuiving dan is het een graag geziene nectarplant.

Verwante soorten