Katten lore

Geschiedenis

Symboliek

Geluk

Zeelui namen vroeger vaak een kat mee op het schip, omdat deze geluk brachten, dat deze ondertussen de aanwezige muizen opaten is mooi meegnomen natuurlijk. 

Velen geloven dat het ongeluk brengt, wanneer een zwarte kat jouw pad kruist,
Eigenlijk kan men beter er vanuit dat het net de kat is die ons waarschuwt wanneer we een slecht pad aan het volgen zijn.

Geografisch

Ierland

In Ierland geloofde men ook zeer hard in de associatie en transformatie van heksen en katten.

Schotland

In Schotland had men vroeger een afscheidsritueel bij een overlijden, waarbij men kattenkruid doorheen de kamer verspreidde behalve dan in de hoek waar de overledene opgebaard lag. Door middel van afleidingsmanoeuvres en handelingen trachten ze de aandacht van Cat Sith, de in een zwarte kat getransformeerde heks, af te leiden.

Magie

Heksen

Een Ierse legende spreek over het feit dat een heks tot wel 8 keer in een kat kan veranderen, maar wanneer ze het een 9de keer doet, ze voor eeuwig een kat zal blijven.

Cat Sith / Cait Sidhe

Bij kelten geloofden ze dat heksen zich transformeerden in katten om zo de zielen van overledenen te gaan stelen. Vanuit deze folklore zijn er vele extra varianten opgedoken en komt dan ook bijvoorbeeld het verhaal van de negen levens bij een kat.  Cat Sith jaagt vooral rond in de Schotse Hooglanden, maar komt in sommige Ierse verhalen ook voor.

De mystieke missie van een kat

Een kat is een lui dier, ik denk dat iedereen het daar wel over eens is, het lijkt vaak wel alsof ze niets anders doen dan slapen en eten. Sommigen zouden stellen dat een kat een quasi nutteloos dier is, maar toch zien we telkens een zeer hoge aantrekking tussen mensen en katten. Daar waar een hond, de beste vriend van de mens is en zijn diensten bewijst als gezelschapsdier, waakhond, geleide hond enzoverder zien we bij katten een onbaatzuchtig verbond. Onbaatzuchtig is nu misschien ook niet helemaal juist, het heeft meer weg van een symbiose tussen de kat en haar eigenaar.

Een kat bezit namelijk over de kracht om alle negatieve energie uit ons lichaam weg te nemen en te absorberen.  Ook als mens weten we hoe vermoeiend het kan zijn, om een gans te spenderen bij anderen die slecht gehumeurd zijn. Zo is ook dus bij onze huiskat, ze wordt doodmoe als ze een avond en nacht onze negativiteit opslorpt. 

Wanneer we veel gezinsleden hebben en maar één kat, dan zal het moeilijk worden om alle energie op te nemen en ze 's nachts alweer af te geven. Jouw kat bouwt dus bij haarzelf een hoop misserie op en net zoals bij de mens zal dit resulteren in een eerder zwaardere kat. Doordat jouw kat niet de tijd krijgt om alle energie uit haar te laten gaan, zal dus het gewicht aan emotie worden omgezet aan gewicht in lichaamsvet. Soms kan het nodig zijn om een tweede kat in huis te nemen zodat de zuivering van onze geest beter verdeeld wordt.

Katten zullen ons niet alleen zuiveren, maar ook beschermen tegen kwade geesten. Maar katten zijn vaak slecht in het tonen van hun liefde voor hun baasjes.  Neem het alleen niet kwalijk wanneer ze overenthousiast aandacht komen vragen.  

  • Een kat zal enkel bij jou slapen als er nood is aan een mentale zuivering
  • Een ongenode en ongewenste gast in huis, zal ervoor zorgen dat jouw kat dichtbij jou zal blijven als bescherming.
  • Als een straatkat jouw huis uitkiest, dan is het vaak nodig rust en positieve energie te brengen. 
  • Wanneer we slecht gezind of nerveus zijn, zal een kat heel dicht tegen jou slapen.

Rituelen

Overlijden

In de Schotse Hooglanden hadden mensen specifieke afscheidsrituelen om Cat Sith haar aandacht voor de ziel van de overledene weg te nemen. Ze verspreidden kattenkruid doorheen de kamer, behalve de ruimte waarin de overledene lag opgebaard. Tijdens dit ritueel werd er ook geworsteld en gesprongen, ook raadsels werden verteld zonder het antwoord te verklappen. Alle vuren in de afscheidsruimte werden gedoofd, en dit allemaal om de heks af te leiden en te verwarren.

Kunst

Literatuur

Films en televisie

Fantasie en Magie

 

Thank the cat for choosing your home for that job.

If you have other cats and can't keep the stray cat, find a place for him.

The cat came for a reason unknown to us on a physical level, and in dreams you can see the reason for the appearance of the cat at that moment.

There may be a debt, some karma he has to pay ... "So don't freak out or frighten the cat."

Well, "he" will have to come back, one way or another, to fulfill this obligation ...

Cats heal us

Cats are adorable creatures, and they love their owners above all else, but they have a different way of loving ...

Their love is true, so don't doubt it.They are our great and true friends and above all good companions.