Valkruid

Geschiedenis

Hedendaags

Door verschillende bedreigingen zoals biotoopverlies en pluk is anrica zo zeldzaam geworden, dat het een beschermde plant is geworden.

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 60cm
bloeitijdstip 06-10
bloemkleur geeloranje
blad
inhoud etherische olie/flavonoïden/bitter-en looistoffen
geur naar hars reukend
smaak
groeiwijze
extra bloemen met lange bloemslippen

Vindplaats

Echte Arnica is inheems in alle Europese gebergten, maar is ook te vinden turfmoerassen en op heidevelden met veen.

Standplaats

Bij voorkeur groeit valkruid in de volle zon, maar kan bijna evengoed in halfschaduw. Een zure, arme standplaats is noodzakelijk

Teelt

Vanaf maart kan je Arnica binnenshuis zaaien en voorttrekken, gebruik hiervoor ook wel steeds een zure arme bodem. Het verspenen doe je best laat in de zomer in de volle grond, op deze manier is de grond nog warm en hebben de planten de tijd om zich klaar te maken voor de winter. De bloei treedt pas op in het volgende voorjaar.
Vermeerdering door middel van wortelstekken is ook mogelijk

Onderhoud

Hou de plant en de moerasachtige standplaats steeds goed vochtig en bescherm de planten tegen windval met houten twijgen als steun.

Oogst

Oogst de bloemknoppen steeds op een zonnige dag, best nadat de eerste ochtenddauw is verdwenen. Wortelstokken worden pas vanaf september uitgegraven en geoogst.

Bewaren

Laat de bloemknoppen ondersteboven opgehangen drogen in een donker lokaal. Om alles te versnellen kan je Arnica laten drogen in een oven op een temperatuur niet hoger dan 40°C. 
De wortelstokken kan je langzaam laten drogen of in de oven.

Gebruik

uitwendig

  • huidverzorging
  • verstuikingen en spierpijn

kenmerken

  • giftig bij overdosering

inwendig

  • ontstekingsremmend
  • hart-en bloedsomloop
  • pijnverzachtend
  • ontsmettend

Geneeskracht

Door zijn ontstekingsremmende werking gecombineerd met het verzachten van de pijn wordt arnica vaak gebruikt bij bloeduitstortingen, kneuzingen en verstuikingen. Klachten aan het hart en de bloedsomloop kunnen ook verholpen worden door het gebruik van dit kruid.   

Aandoening Behandeling
ontsteking gorgeldrank
hart/bloedsomloop tinctuur
pijn zalf/omslagen

Gebruik Arnica bij zelfbehandeling enkel uitwendig, overdosering is giftig en kan hartfalen veroorzaken.

Arnicathee

Neem een tweetal eetlepels bloemen en overgiet deze met 1 tas kokend water. laat het geheel 10 minuutjes staan en zeef vervolgens. Drink de thee gedurende de dag met kleine hoeveelheden, en verhelp daarmee ontstekingen in de mond. Bij verstuikingen of slecht helende wonden kan men de thee ook als kompres gebruiken.

Verzorging

Een behandeling met arnicatinctuur zal de huid zuiveren en daarom wordt deze plant ook gebruikt bij massage-olie.

Massage-olie

Overgiet 1 kopje gedroogde bloemen met 50 ml warme gele olijfolie. Laat alles een halfuur op een donkere plaats intrekken, roer het om en zeef op het einde. Bewaar deze olie steeds in een kast of op een donkere plaats.