Water geven

Wanneer

 

Werkwijze

 

 

Beste tijdstip

Het is een fabel dat waterdruppels als een soort vergrootglas werken op een blad waardoor deze zouden verbranden. het beste tijdstip om water te geven blijft 'morgens vroeg, zodat de plant een ganse dag heeft omdat efficiënt op te nemen. Hierdoor komt het wel voor dat 1/5 van al het gietwater in de loop verdampt zonder uw planten van nut te kunnen zijn. Dus 's morgens water geven vraagt meer water, maar daar moeten we ons in een ecologische tuin met regenton minder zorgen over maken. Geef nooit 's avonds weer want hierdoor ontstaan er vochtig broedplaatsen voor schimmels en bacteriën. 

Geef uw planten 's morgens water, 's middags verdampt er direct teveel en 's avonds kan de celspanning van de planten te hoog zijn, zodat koud water deze doet barsten.

 

 

Dagelijkse gebruikstips

  • Het water waarin een eitje gekookt heeft bevat veel kalk die men beter in de tuin kan gebruiken bij bijvoorbeeld Buxus of Vitis i.p.v. het te laten wegvloeien.
  • Was uw groenten af in een kommetje zodat ook dit water later kan herbruikt worden
  • Tracht 1 à 2 keer in de week veel water te geven i.p.v. iedere dag een beetje. Zo verkrijgt men sterkere wortelgroei die meer bestand is tegen droogte. 
  • Probeer wel steeds de droogtestress te vermijden, vaak is de schade pas later zichtbaar. 

 

 

Tuinontwerp

 

 

Moestuin

Direct na aanplanting, bij het opkweken en vaak tijdens de groeifase hebben alle groenten water nodig. Afhankelijk van de plantwijze kunnen we hierbij gewoon een gieter of een druppelslang gebruiken. Een schotel of een omgekeerde flessen in de grond met een wiek zijn enkele van de vele ideeën die dit kunnen vermakelijken. 

Soorten

Meloenen

Wanneer meloenen in hun rijpingsperiode een teveel aan water krijgen, zullen deze scheuren vertonen. Tijdens hun groei moeten ze over een grote hoeveelheid water beschikken, maar in de late zomer zou een teveel verotting kunnen veroorzaken

Ajuinen  

De bewaarbaarheid van ajuinen wordt bepaald door de hoeveelheid, en dan vooral het teveel aan regen in de late zomerperiode. Wanneer het loof aan het afsterven is en er nog weinig verdamping plaatsvindt, kan een hoge hoeveelheid grondwater verotting in zetten.

 

Gebruiktips

  • Geef steeds 's morgens water zodat er niet teveel verdamping is, maar ook opdat er geen schrikeffect optreed tijdens warme avonden indien we 's avonds gaan begieten. 
  • Geef altijd beter 2 of 3 maal in de week veel water i.p.v. iedere dag een beetje.

 

 

Technieken

 

 

Wiek

 

 

Water geven met een wiek is eigenlijk niets anders dan een doek of vod die je gebruikt om in de dop van een fles vast te maken zodat het water er langzaam uit druppelt. De doek zelfs kan je afhankelijk van de plantensoort tot diep aan de wortels aanbrengen, zodat het water zich goed kan verdelen.