Veelbloemige roos

Geschiedenis

Oorsprong

De Veelbloemige roos komt zoals vele sierrozen uit Oost-Azië. Deze wilde vorm is waarschijnlijk door Philip Franz von Siebold uit Japan in 1862 in Europa binnengebracht als sierstruik. Dat deze struik ook werd gebruikt bij veredelingen van andere soorten rozen zorgt ervoor dat er door deze kruisingen vele cultuurvariëteiten zijn ontstaan. Ook als onderstam bij het enten werd de Veelkleurige roos vaak toegepast.

1947

De eerste verwildering werd in Nederland in de Ooijpolder bij Nijmegen gemeld, waarna er steeds meer en meer waarnemingen waren.

1995

Zeker in de gebieden met een klei-, laagveen- en leembodem is er een plotse sterke stijging in de meldingen. 

2020

Vanaf dit jaar wordt het in onze streken duidelijk dat de Veelbloemige roos zich invasief begint te gedragen en roepen ook verschillende instanties op hem te bestrijden.

Geografisch

Europa

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht : Rosa
Soortnaam : multiflora

Nederlandse benaming : Veelbloemige roos

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Plantlore

Volksgeloof

 

Plaatsnamen

 

Symboliek

Kenmerken

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur tros met 20-tal kleine witte bloemen
blad
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :
Vanop een afstand is de bloeiwijze al makkelijk te herkennen. Het is een struik met aan de trossen tot wel twintig kleine witte bloemen. Zeer opvallend zijn de stijlen die tot een zuiltje zijn vergroeid. 

zaden :
De zaden in de bottel zijn in tegenstelling tot de meeste andere rozen vrijwel kaal.

blad :
De steunblaadjes aan de bladstelen zijn franjeachtig gezaagd. Zowel aan de stengel als aan het blad zitten er zogoed als geen stekels.

groeiwijze :
De Veelbloemige rozen kunnen wel tot vijf meter hoog in bomen klimmen.

 

Eén van die plekken is het Volksbos bij Vlaardingen. Uit de waarnemingen van KNNV afdeling Waterweg-Noord bleek dat Veelbloemige roos plaatselijk tot in de boomkronen reikt en dat de soort lage struiken en bodemvegetatie sterk belemmert. Staatsbosbeheer gaat aan de slag met het bestrijden van de Veelbloemige roos in het Volksbos.

Ook in vochtige landgoedbossen van de Nijmeegse stuwwal wordt woekering bestreden. Hier bedreigt de soort zelfs groeiplaatsen met bijzondere soorten als Slanke sleutelbloem en Paarbladig goudveil.

In andere landen in Europa wordt Veelbloemige roos niet als een probleemsoort gezien. In de Verenigde Staten en in Canada komt de soort in nagenoeg alle staten voor en in veel staten wordt de soort wel als een plaagsoort geclassificeerd. In de Verenigde Staten is de soort in de jaren dertig van de vorige eeuw veel aangeplant als erosiebestrijder en als veekering ('living fence'). Met name in extensief begraasde terreinen, op verlaten landbouwgronden en in bosranden kan de soort zeer dichte struwelen vormen. Er zijn vrijstaande struiken waargenomen met een diameter van tien meter waaronder de inheemse vegetatie nagenoeg geheel verdrongen wordt. Naar schatting beslaan struwelen van Veelbloemige roos in het oosten van de VS een oppervlakte van 18 miljoen hectare!  

Vindplaats

In onze streken werd de struik vroeger vaak aangeplant in zowel tuinen als in openbaar groen. Nu komen er steeds meer signalen dat ze door verwildering eigenlijk al bijna overal tot zelfs in natuurreservaten voorkomen.

Standplaats

 

Combinatieteelt positief

 

Combinatieteelt negatief

 

Verspreiding

De verspreiding gebeurt voornamelijk door vogels die van de zaden eten en dan weer elders uitscheiden. Ook takken die de grond raken kunnen wortelen en zo verder uitgroeien. De belangrijkste verspreider is de mens die telkens tuinafval dumpt of slecht composteert.

Invasief gedrag

Zowel tuineigenaren als terreinbeheerders melden grote problemen met de Veelkleurige roos, zoals verwildering en woekering in de tuin. Ook het ontstaan van dichte ondoordringbare vegetaties van in natuurgebieden geeft grote conflicten.

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

Geneeskracht

aandoening behandeling

Inhoud

Verzorging

 

Huishouden

 

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :