Kers Plantlore

Geschiedenis

Etymologisch

Geografisch

Japan

In Japan wordt de kersenbloesem of 'sakura' vereert en vinden dit terug in verscheidene gedichten en kunst. Al vanaf de zevende eeuw worden er feesten en festival zoals 'Hanami' georganiseerd, waarbij men de komst van de kersenbloesems viert. Hanami is vooral een familiefeest waar er over het ganse land picknicks plaatsvinden temidden van de kerselaars. In de huidige digitale leefwereld is het zo dat de mensen de bloeiperiode kunnen meevlogen via de media zodat ze van de korte, maar intense bloei kunnen genieten. Van het warmere zuiden in januari trekt de bloei naar het koudere noorden om daar rond maart op te houden. Vroeger werd er vooral plaatselijk veel feest gevierd, momenteel zien we vaker dat de Japanners meereizen met de bloesems naar het noorden.   

Symboliek

Japan

De korte maar intense bloeiperiode is in Japan een metafoor voor het even kortstondig en vergankelijk leven, Japanners volgen de levenswijsheid dat het belangrijk is om te genieten van ieder moment, voor het weer voorbij is. Het is beter te genieten van de lente, dan alsmaar te klagen over de andere seizoenen. 

In Japan staan vele bomen ook in relatie met andere elementen, zo heeft de kers ook een wolk als symbool. Wanneer je de bomen volledig met witte bloesems bekijkt dan is dit zeker verstaanbaar.

Signatuurleer

Kunst

Fantasie en Magie