Bosaardbei

Geschiedenis

14de eeuw

In Frankrijk worden bosaardbeien in deze periode verbouwd en veredeld waardoor er verschillende nieuwe soorten ontstaan.

Naamgeving

Wetenschappelijk

Fragaria vesca var. hortensis

Kenmerken

kenmerken
hoogte bodembedekkers 15 cm.
bloeitijdstip
bloemkleur
blad drietallig getand
inhoud blad : etherische olie/looistoffen/flavonoïden
vrucht : rijk aan mineralen en vitamines (vit.C)
geur zoet zoals alle roosachtigen
smaak zoet
groeiwijze rozet

Vindplaats

Wilde bosaardbeien zijn te vinden over het ganse noordelijke deel van de wereld. 

Standplaats

Zoals de naam doet vermoeden hebben bosaardbeien nog aan een halfschaduwrijke plaats met een losse luchtige humusgrond. 

Teelt

Zaai 

Vanaf maart kan je bosaardbeien binnenshuis zaaien in trays. Druk de kleine zaden wel goed aan zonder ze met aarde te bedekken. Verspeen de zaailingen midden mei direct naar de volle grond.

Uitlopers

Bosaardbeien kan je ook als plant aankopen om vervolgens de natuurlijke groeiwijze met uitlopers te gebruiken om ze te laten uitbreiden of vermeerderen. 

 

Onderhoud

Soms kunnen de uitlopers overlast bezorgen en dan je beter de planten omzomen of in bakken telen. Om een goede vruchtzetting te krijgen wordt er soms aangeraden de eerste bloempjes uit te knijpen.

Oogst

Let bij het oogsten van de bladeren op dat de plant over voldoende energieleveranciers blijft beschikken. Laat de bladeren enige tijd binnen drogen alvorens ze verder te verwerken.
De vruchten zijn het best van smaak als ze volrijp donkerrood zijn, vanwege hun klein volume is het wel nodig om een grote hoeveelheid te plukken voor een bereiding.

Gebruik

uitwendig

  • gezichtswater
  • gezichtsmasker

kenmerken

inwendig

  • maag/darmklachten
  • immuunsysteem
  • ontstekingsremmend

Het gebruik van bosaardbeien bij gevoelige personen zal resulteren in een allergische reactie onder de vorm van een jeukende huiduitslag.

Keuken

Het allerbest smaken bosaardbeien gewoon vers en puur van de plant naar de mond. Is de oogst op sommige momenten zo groot dan je ze ook verwerken tot compote, bij ijs of een pannenkoek. In de zomer zullen bosaardbeien samen met ander fruit verwerkt in een bowl een gewenste verfrissing geven.

Aardbeienbowl

ingrediënten

  • 1 kg aardbeien
  • 100g poedersuiker
  • glas witte wijn
  • 3 flessen witte wijn
  • 1 fles champagne

werkwijze

laat de eerste 3 ingrediënten een 1/2 uur inwerken in een grote schaal. Voeg vervolgens de 3 flessen wijn toe. Net voor het opdienen meng je er de champagne ook tussen.

Geneeskracht

De geneeskracht van bosaardbeien kunnen we voornamelijk gebruiken door de plantendelen als infuus of gorgeldrank te verwerken. 

Aandoening Behandeling
maag-darmklachten thee
keel-slijmvliesontsteking gorgeldrank

Gorgeldrank

Overgiet 2 theelepels blad met 250 ml heet water, laat het even trekken, zeef en drink het lauw.

Verzorging

Het sap van bosaardbeien zal gebruikt als gezichtsmasker de huid kalmeren, evengoed kan je gewoon schijfjes aardbei aanbrengen. Een mengsel van aardbeien, slagroom en honing kan niet allen lekker zijn, maar maakt een droge huid weer vitaler.