Mierikswortel

Geschiedenis

12de eeuw

Mierikswortel raakt bekend in Noord- en Midden-Europa en wordt een erg geliefd kruid omwille van zijn werking tegen darmklachten.

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 1,5m hoog
bloeitijdstip voorjaar 2de groeijaar
bloemkleur wit
blad lancetvormig gekarteld
inhoud mosterdglycosiden, veel vit.C
geur
smaak scherp peperachtig
groeiwijze wortelrozet

Vindplaats

Oorspronkelijk komt de mierikswortel uit het regio Oost-Europa/West-Azië. 

Standplaats

Mierikswortel heeft vooral nood aan een goed doorwortelbare, voeding-en vochtrijke bodem, maar maakt zich niet druk om de lichthoeveelheid.

Teelt

Uit de wortelstekken kunnen we in het voorjaar of de herfst nieuwe planten maken. Plaats de 20 cm lange stek schuin in de grond met een deklaagje grond. Verwijder eerst alle zijwortels en knoppen en herhaal dit nog eens in de zomer door de wortels voorzichtig vrij te graven. Let er steeds op dat de vochthuishouding stabiel blijft en er nooit uitdroging optreedt.

Oogst

Enkel bij vorst is de wortel niet oogstbaar, dus doorheen de andere dagen kan je oogsten naargelang je gebruik

Bewaren

Mierikswortel kan je bewaren in een kistje met vochtig zand in een koele donkere ruimte. De wortels worden vers of gedroogd gebruikt, terwijl geraspte mierikswortel zich goed laat invriezen.

Gebruik

Uitwendig

  • verlicht hoofdpijn
  • verlicht reuma, artritis en ischias

Kenmerken

  • kan irritatie veroorzaken

Inwendig

  • urineafdrijvend
  • spijsverteringsbevorderend
  • antibiotisch

Keuken

Geraspte mierikswortel kan vlees en visgerechten een scherpere smaak geven. Stukjes wortel worden ook gebruikt bij het conserveren, het inleggen van augurken.
Omwille van zijn scherpere smaak is het aangeraden om mierikswortel steeds met mate en proefmatig te gebruiken. 

Geneeskracht

Het gebruik van mierikswortel stimuleert de spijsvertering, is urinedrijvend en werkt antibiotisch. Papjes van mierikswortel verlichten reumatisch klachten en ook artritis en ischias. Hierbij is het wel belangrijk ze niet te gebruiken bij gevoelige personen, aangezien de huid en slijmvliezen geïrriteerd kunnen raken. De reacties kunnen verschillen van uitwendig plekken lijkend op zonnebrand tot darmproblemen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven laten mierikswortel beter enige tijd uit het menu. 

Test uitwendig gebruik van mierikswortel eerst eens op de hand en laat eventjes rusten.

Aandoening behandeling
hoofdpijn papje in doek
spijsvertering mengsel met melk

Hoofdpijn

Meng een halve mierikswortel met 3 lepels water en smeer deze uit op een theedoek. Vouw deze dicht en leg hem enkele minuten in de nek. 

Spijsvertering

Drink voor het slapengaan 250ml warme melk gemengd met geraspte mierikswortel ( blokje van 1cm.)

Aanleg

Mierikswortel breidt makkelijk uit en kan daardoor voor problemen zorgen. Preventief kunnen we de plant in een pot zonder bodem in de volle grond zetten zodat er een wortelbegrenzing is.