Worm Lore

Geschiedenis

Noormannen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volsung Saga

In de Volsung Saga vinden we het gekende verhaal van Sigurd die de schat van de worm Fafnir wilt veroveren. Hiervoor moet hij Fafnir vermoorden door zich in een put te verschuilen zodat hij aan de onderzijde Fafnir kan verwonden. Met de hulp van Odin maakt Sigurd ook een tweede kuil waarin hij het giftige bloed kan laten lopen. 

Eigenlijk is het niet altijd duidelijk wat voor vorm Fafnir had. Zelfs in de Volsung saga wordt er zowel de benadering worm als de naam slang gebruikt. Later om het verhaal wat beeldrijker te maken werd Fafnir plots een grote draak.

Geografisch

Groot-Brittannië

In het Noord-Oosten van Engeland in het district Durham kennen ze de Lambton Worm. Het verhaal vindt plaats rondom de rivier Wear, die gekend is omwille van zijn folklore en tradities. Alles draait rond John Lambton, de erfgenaam van alle Lambton eigendommen, Tyne en Wear, en zijn gevecht met de gigantische worm die de lokale dorpen schrik aanjaagt.

In Noord-Umbrie kennen ze de Sockburn worm, die dan naar alle waarschijnlijkheid de inspiratie vormt voor het Jabberwocky gedicht.

Tegen de grenzen met Schotland aan kennen ze dan weer de The Laidly Worm of Spindleston Heugh, een ballade over een prinses die verandert in een verschrikkelijke draak/worm.

Symboliek

Signatuurleer

Kunst

Literatuur

Films en televisie

Fantasie en Magie