Zonnehoed

Geschiedenis

 

Noord-Amerika

De smalbladige zonnehoed werd in Noord-Amerika door de indianen gebruikt bij tand-en keelpijn, tevens gebruikten ze extracten tegen hondsdolheid en slangenbeten.

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 70-90cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur paars/roze/wit
blad smal langwerpig/leerachtig/ruw behaard
inhoud
geur
smaak
groeiwijze

Deze plant overwintert met mooi winterskelet en een flinke penwortel. Hieruit komen de alleenstaande ruwe stengels tevoorschijn waarvan het onderste deel hol blijft, terwijl de stengels onder de bloem wel verdikt zijn.

De langwerpige, elliptische bladeren zijn ruw behaard en bedekt met knobbeltjes, de bladeren tegen de grond hebben lange stelen, maar de zeldzame bladeren op de stengel zijn bijna zittend.

De bloembodem is sterk gewelfd en omringd door smalle schutbladeren met een gave rand. De andere kenmerken bij de bloem zijn erg soort en variëteit-afhankelijk.

 

Vindplaats

Van oorsprong komt zonnehoed uit Noord-Amerika, waar het een echte prairieplant is. Hier is hij te vinden in de open prairie, lichte loofbossen en op zonnige hellingen. 

Standplaats

Zonnehoed staat het liefst in de zon, maar kan ook in halfschaduw zolang de voeten maar in humusrijke, kalkhoudende droge grond staan.

Teelt

Bijna iedere vermeerderingswijze past bij zonnehoed, je kan direct zaaien in de volle grond, scheuren van de grotere planten tot zelfs vermeerderen via wortelstekken. 
In maart en april kan je onder glas zaaien, waarna je de plantjes verspeend om ze vanaf mei-juni in volle grond uit te planten. 

Onderhoud

Aangezien de stengels en bloemhoofden een mooi wintersilhouet vormen  is het beter alles in het volgende voorjaar kort te zetten. Een jaarlijkse kalktoevoeging zal de groei bevorderen, maar een bemesting is af te raden.

Oogst

Ongeacht de zeer mooie bloemen worden de meeste werkzame stoffen uit de wortels gehaald, want daar komen ze in sterk geconcentreerde vorm voor. Behalve de wortels worden alle plantendelen zoals bloemen, stelen en bladeren geoogst om te gebruiken.  

Bewaren

Gebruik

uitwendig

  • antibiotisch
  • desinfecterend
  • granulatie-bevorderend

kenmerken

  • verhoging immuunsysteem 

inwendig

  • pijnstillend
  • allergieverminderend
  • ontstekingsremmend
  • antiseptisch 

Granulatie-bevorderend wil zeggen dat het gebruik van zonnehoed de vorming van korrelig weefsel bevordert ter genezing van wonden.

 

Een overschrijding van de aangeraden dosissen kan een irriterende of allergische reactie uitlokken. Deze kunnen een opzwellingen in de luchtwegen veroorzaken tot zelfs ademnood.

Geneeskracht

aandoening behandeling
wond oplossing op kompres/ bladkompres
verkoudheid/keelpijn/griep tinctuur
afweer thee

Thee verhoging afweer

Meng 1 deel fijngesnipperde droge wortel en 1 deel alsemblad en munt met elkaar. Overgiet 2 theelepels hiervan met 1 kopje kokend water en laat dit 10 minuten trekken alvorens te zeven. Het nuttigen van 2 à 3 kopjes hiervan per dag verhoogt het natuurlijke afweersysteem. 

Tinctuur

Vul een goed afsluitbare fles voor 3/4 met fijngesneden plantendelen en vul deze verder op met zuivere alcohol van 40%. Sluit de fles goed af, bewaar ze koel en donker maar schud ze regelmatig op gedurende 3 weken. Zeef hierna alles, door het geheel over een fijne doek over te gieten, bewaar alles vervolgens in een donkere fles.
Wanneer je elke 3 uur 5 tot 10 druppels oplost in een klein glas water en vervolgens opdrinkt, verdwijnen verkoudheidssymptomen snel. 

Kompres

Bij wonden of gezwollen lymfeklieren kan je gekneusde bladeren in een kompres en omslag aanbrengen.

Aderkompres

Meng gelijke delen van zonnehoed, duizendblad en sint-janskruid met alcohol en laat deze twee weken trekken. Zeef het geheel en breng met behulp van een kompres aan bij aderontsteking.

Soorten

Echinacea angustifolia

 

Echinacea purpurea