Gojibes

De Goijibes, ookwel de Boksdoorn of wetenschapenlijk de Lycium barbarum, is een bessoort afkomstig uit china, die sinds kort ook hier vele liefhebbers kent. Behalve de lekkere en gezonde bessen is het een eenvoudige plant die behalve lange doornige overhangende takken, een grijsgroen blad slechts kleine paarse bloemetjes voortbrengt. De doornige lange twijgen zorgen er echter ook wel voor dat de Boksdoorn kan gebruikt worden als haagplant.

Kenmerken

  • Gezonde bessen
  • Doornige twijgen
  • Paarse bloemetjes
  • Bladverliezend

Kenmerken

Bessen

De bessen van de Boksdoorn zijn een bron van allerlei dingen die alleen maar goed voor ons zijn. In Tibet wordt gaat het verhaal rond van een man die door het dagelijks eten van Gojibessen 252 jaar oud geworden is. De waarheid hier achter is ver te zoeken, maar behalve vele vitaminen, mineralen , aminozuren en carotenen bevatten de bessen ook veel anti-oxidanten.

Twijgen

In de zomer voelen de nieuwe twijgen enigszins zacht aan, maar later in de winter zullen de doornen hard en houtig worden.  

Bloemwijze

De kleine paarse bloempjes, die van mei tot september aanwezig zijn, lijken een beetje op de bloemen van een aardappelplant.

 
 

Aanplanting

Ondanks het feit dat men deze plant als haagplant in een doornige haag kan gebruiken, dient men toch met een plantafstand van een meter rekening te houden. Dit is belangrijk om de wind door de takken te laten gaan enzo meeldauw te kunnen voorkomen. De bodemsoort is van minder belang zolang deze maar waterdoorlatend en luchtig blijft, doorheen het ganse seizoen.

Snoei

Om de sterkgroeinde struik te baas te kunnen en om de bloei te bevorderen gaan we 2 x per jaar snoeien. Zowel in de winter ( geen vorst ) als in juni worden de takken 20 cm. boven de grond afgeknipt. Op deze wijze blijft de plant compact groeien, want ieder oog loopt weer verder uit. Het spreekt voor zich dat wanneer we een doornige haag wensen we de snoei beperken naar behoefte.

Ziekten

Wanneer de takken te weing gesnoeid worden en er een samenwerking is van een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur, dan is de kans groot dat er een meeldauwaantasting zal komen. Snoei hiervoor zo regelmatig en zo drastisch mogelijk.

 

Plagen

Soorten

Gebruik 

We kunnen de bessen direct van de struik eten , maar ook in gedroogde vorm zijn ze nog steeds zoet en lekker. De rijpe verse besjes kunnen we gebruiken in thee, stroop of confituur. De gedroogde kunnen we dan weer mengen met yoghurt of ontbijtgranen. Het laten dorigen van de bessen kan perfect thuis tussen keukenpapier op de vensterbank.