Plantlore

De rol van de planten in de folklore of ook wel het volks gebruik van planten wordt Plantlore of in het Engels Flower-lore genoemd. Planten hebben niet alleen functie wanneer het gaat over voeding, zuurstof of bouw-en brandstof maar maken ook een belangrijk deel uit van ons mentaal welzijn en onze fantasie. Denk maar aan de tijd waarbij je als kind bloemen en eikels  verzamelde tijdens een wandeling of hoe je later het huis een eigen sfeer gaf door een vaas met bloemen op tafel te zetten. Maar bedenk ook hoe je mensen die moeilijke tijden meemaken opfleuren met een boeketje of hij de rijkeren onder ons graag uitpakken met exotische planten of grote bomen.

Al deze zaken zijn natuurlijk rationeel te verklaren en zijn ook vaak cultureel verschillend. Toch zien we doorheen de ontwikkeling van de mens de fascinatie en de fantasie omtrent het plantenrijkdom is blijven bestaan. Het lijkt erop dat plantlore de link vormt tussen wat we natuur (aangeboren, zonder menselijke inbreng) en cultuur (door de mens geschapen) noemen. Plantlore beschrijft vaak de eigenschappen van planten maar dan ook de context en betekenis van deze doorheen de geschiedenis, de legenden, de kunst maar ook en vooral binnen de fantasie van de mens. 
Een zekere fascinatie voor planten en dat gemengd met nodige verbeelding is direct en spontaan aanwezig bij kinderen, ook bij baby's en peuters. Later zien we bij kleuters en jonge kinderen dat ze door toedoen van verhaaltjes deze verbeelding een zekere plaats en betekenis geven.  

Bij vliegenzwammen zien we een directe spontane fascinatie bij kinderen, vanwege de felle kleuren en speciale vorm (NATUUR). Deze transformeert verder wanneer het kind verhalen voorgelezen krijgt over kabouters die hierin zouden wonen (CULTUUR). Deze verhalen hebben dan weer hun oorsprong in het gebruik door sjamanen, die door het gebruik van de vliegenzwam de wereld vanuit een kleiner perspectief zagen. Dit is zodoende weer gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen van deze paddestoel (NATUUR).  

Plantlore

is eigenlijk een niet zoveel zeggende naam
beter is het om de term

Folk Flora

te gebruiken

Geschiedenis

  • Aranhod   Keltisch
  • Nekhebet   Egyptisch
  • Gaia  Grieks 

Soorten

Hallucinerende planten

De meeste planten hebben een voedingswaarde waardoor ze een belangrijke rol hebben binnen onze stofwisseling. Andere planten beschikken dan weer over geneeskrachtige stoffen, die in de juiste dosis helend kunnen werken.  Een beperkt aantal planten hebben ook eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen zich na gebruik als het ware in een andere wereld begeven. 

Deze planten zijn psycho-actief of hallucinogeen en laten mensen dingen waarnemen die de werkelijkheid overschrijden. In deze huidige tijden en met de kennis die we nu hebben, delen we deze planten gewoon in onder de categorie van relaxerende middelen of zelfs drugs. We kunnen het de vroegere gebruikers van deze planten die de normale geestes-of lichaamfuncties beïnvloeden niet kwalijk nemen dat zij deze goddelijke eigenschappen toe schreven.

Plantensoorten die vaak besproken in zowel religieuze of spirituele verhalen en legenden beschikken vaak over uitzonderlijke geneeskrachtige of verbeeldings-verhogende eigenschappen. Over de gehele geschiedenis gezien kunnen we voorbij de rol en het effect van deze planten. Ook al wordt deze veelal uit religieuze standpunt dogmatisch geweerd waarbij het goddelijke rol de deze planten hadden bij de oudere natuurvolkeren plots verandert naar een plant des duivels.