Lepelblad

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 30cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur witte bloemtrosjes
blad bladrozet
inhoud veel vit C/ mineralen/ looi-en bitterstoffen
geur honing
smaak mosterd/waterkers
groeiwijze struik

Vindplaats

Echte lepelblad is inheems in Noord-Europa; waar het te vinden is langsheen de kustlijnen.

Standplaats

Dit kruid groeit overal zolang de bodem maar vochtig is, het best staat het wel op een iets koelere plaats buiten de warme middagzon.

Teelt

Zaaien van lepelblad is mogelijk in het voorjaar of late zomer, en dit zowel rechtstreeks in de grond of binnenshuis. Zaai ze met een tussenafstand van 10 cm en begiet ze regelmatig, verspeen wanneer ze te dicht tegen elkaar aangroeien. In goede omstandigheden moet je maar één keer zaaien, de jaren erna doet de natuur het werk wel zelf.

Onderhoud

Wil je in de winter blijven genieten van vitamine C, dan is het soms nodig de blaadjes te bedekken met enkele twijgen om de sneeuw weg te houden.

Oogst

Aangezien je lepelblad het jaar door kan blijven oogsten, is het niet nodig om de blaadjes te bewaren.

Gebruik

Lepelblad werd vroeger op lange scheepsreizen vaak gebruikt tegen scheurbuik. Dit is een gevaarlijke en levensbedreigende aandoening die ontstaat door een gebrek aan vitamine C. Ook het voorkomen langsheen de kustlijnen maakt dit kruid een dankbaar medicijn.

uitwendig

kenmerken

  • rijk aan vit.C

inwendig

  • desinfecteren
  • vocht regulerend
  • ontslakkend
  • licht laxerend en urinedrijvend
  • eetlustopwekkend

Keuken

Lepelblad toegevoegd aan uw salades maakt ze erg rijk aan vitamines. Ook bij aardappelen, in kwark of beleg is het een echte smaakmaker. Lepelblad kan ook geperst worden, maar mocht de smaak te scherp zijn kan je makkelijk andere sla of sap toevoegen.

Geneeskracht

Lepelblad heeft vele positieve werkingen zoals desinfecterend , vochtregulerend, activering van de stofwisseling en een goede invloed op de functie van gal en lever. Door de ontslakkende werking kan het bloedzuiverend ingezet worden, en toegevoegd aan de voeding kan het reumaklachten verminderen of verhelpen.

Aandoening Behandeling
reuma voeding
ontsteking

Tuinontwerp

Lepelblad is niet veeleisend, maar tracht in uw kruidentuin steeds een ziltige plaats te voorzien die het kustgebied nabootst. Dit kan bijvoorbeeld door een grote buis of bak vol te storten met zand en zout.