Kalmoes eetbaar

Geschiedenis
Oorsprong
Kalmoes is oorspronkelijk uit het zuiden van China en India afkomstig.
Middeleeuwen
In deze periode werd kalmoes waarschijnlijk door zowel de Turken als de Tartaren en misschien ook wel door de kruisvaarders naar Europa meegebracht.
16de eeuw
In deze eeuw ligt de effectieve start van de grootse verspreiding van kalmoes in Europa, doordat het plantje vanuit India een plaats krijgt in de botanische tuin te Wenen.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :
Nederlandse benaming :
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Kenmerken
| kenmerken | |
|---|---|
| hoogte | |
| bloeitijdstip | |
| bloemkleur | |
| blad | |
| inhoud | |
| geur | |
| smaak |
bloeiwijze :
blad :
groeiwijze :

Vindplaats
Kalmoes komt momenteel voor in heel Eurazië, Noord-Amerika en in de ietwat noordelijkere delen van de tropen. Zeker in de tropen heeft kalmoes al vele varianten en geslachten aangemaakt waardoor herkenning niet makkelijk. Ook in Europa is het vooral de triploide vorm die het vaakst voorkomt;
Standplaats
Combinatieteelt positief
Combinatieteelt negatief

Teelt
zaaien :
stekken :
scheuren :
In onze streken zij het vooral de triploide vormen die men tegenkomt. Deze zijn eigenlijk onvruchtbaar en kunnen dus enkel vegetatief vermeerdert worden. Dat wil zeggen dat we enkel kunnen telen met de wortelstokken te scheuren.
Onderhoud
Oogst
Bewaren
Gebruik
delen
inhoud
gerechten
Tuinontwerp
Aanleg
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :