Kalmoes eetbaar

Geschiedenis

Oorsprong

Kalmoes is oorspronkelijk uit het zuiden van China en India afkomstig.

Middeleeuwen

In deze periode werd kalmoes waarschijnlijk door zowel de Turken als de Tartaren en misschien ook wel door de kruisvaarders naar Europa meegebracht. 

16de eeuw

In deze eeuw ligt de effectieve start van de grootse verspreiding van kalmoes in Europa, doordat het plantje vanuit India een plaats krijgt in de botanische tuin te Wenen.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Kenmerken

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur
blad
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :

blad :

groeiwijze :

Vindplaats

Kalmoes komt momenteel voor in heel Eurazië, Noord-Amerika  en in de ietwat noordelijkere delen van de tropen. Zeker in de tropen heeft kalmoes al vele varianten en geslachten aangemaakt waardoor herkenning niet makkelijk. Ook in Europa is het vooral de triploide vorm die het vaakst voorkomt; 

Standplaats

 

Combinatieteelt positief

 

Combinatieteelt negatief

 

Teelt

zaaien :

stekken :

scheuren :

 

In onze streken zij het vooral de triploide vormen die men tegenkomt. Deze zijn eigenlijk onvruchtbaar en kunnen dus enkel vegetatief vermeerdert worden.  Dat wil zeggen dat we enkel kunnen telen met de wortelstokken te scheuren. 

Onderhoud

 

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

delen

inhoud

gerechten

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :