Beleving

Tijdsbesteding

De mens op zich hecht veel meer belang aan een groene omgeving en de nabije natuur dan vroeger. Vroeger moest de natuur en het groen vooral opbrengen en bruikbaar zijn. Echter zien we dat mensen steeds minder en minder in hun eigen tuin werken. Van zichzelf zeggen 26% van de mannen dat ze in de tuin werken, dit tegenover 43% van de vrouwen.
Ook de inrichting en de beplanting van de tuin is minder positief te noemen. De huidige generaties kiezen steeds meer voor bestrating i.p.v beplanting. Deze trend komt dan wel opmerkelijk vaker voor bij jongere, lager opgeleiden en vrouwen met een werkweek van minstens 30 uur.  Groene tuinen met veel beplanting zijn dan vaker te vinden bij hogeropgeleiden en ouderen. Ook zien we dat op de plaatsten waar tuinen schaars zijn zoals in een stad, deze procentueel veel dichter beplant zijn dan in eerder landelijk gebied.
Vooral ouderen besteden nog tijd in hun tuin en waarderen ook deze vorm van ontspanning.  

Andere studies zoals deze van het GfK wijzen op bijna een gelijklopend resultaat behalve dat mannen in België wel eerder de tuintaken op zich nemen tegenover de dames. Uit deze enquete blijkt ook dat gezinnen met kinderen ook vaker in de tuinwerken dan deze zonder. 

Meer info

websites :

www.devroente.be