Raketsla

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 50cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur geelwitte bloemtrosjes
blad kenmerkend generfd
inhoud rijk aan vit. C en mosterdolie
geur
smaak scherp
groeiwijze eenjarig

Vindplaats

Raket is van oorsprong te vinden in het Middelandse-Zeegebied.

Standplaats

Dit kruid staat graag op zowel zonnige als schaduwplaatsen zolang het maar voeding-en humusrijk is met een goede waterhuishouding

Nabuurschap

Net zoals gewone slasoorten is het niet aangeraden raketsla naast koolgewassen te zetten.

 

  • bladgroente
  • notensmaak
  • zaait zichzelf uit
  • mooie witte eetbare bloempjes
  • karakteristieke nerven
  • vroege opkomst en bloei

Teelt

Rucola kan je net zoals tuinkers al in het voorjaar voortrekken op de vensterbank, om reeds te kunnen oogsten binnen of om alles later te kunnen uitplanten. Raketsla is ook houdbaar in potten of balkonbakken, maar in enkel in vollerend zal het zichzelf uitzaaien.

Onderhoud

Goed bemeste rucolaplantjes groeien snel, soms wel te snel maar zullen minder bitter smaken en hun typische smaak verliezen. Ook wanneer hij te nat staat verliest men veel van zijn aroma. 

Oogst

De kracht van rucola zal ervoor zorgen dat kort na de winter al kan oogsten. Het is dus een kruid dat in de periode waarin er bitter weinig te oogsten valt, u toch nog van verse blaadjes zal voorzien.

De verse blaadjes kan je steeds een gans jaar door oogsten. Wanneer je een paar bloemstengels laat doorgroeien kan je later de bloemen en de mosterdkorrels oogsten.

Bewaren

Gebruik

uitwendig

kenmerken

  • rijk aan vit.C
  • alles bruikbaar

inwendig

  • bevordert spijsvertering
  • anti-bacterieel 

Keuken

De malse jonge blaadjes smaken naar noten met een pittig karakter van tuinkers en mosterd. Ze geven samen met de bloemen extra vitaminen aan uw salade en dit doorheen alle seizoenen.
De zaden worden net zoals bij mosterd gebruikt voor het inleggen van bijvoorbeeld augurken, of voor het persen van olie.

Het leuke bij het gebruik van raketsla, is het feit dat niet alleen de blaadjes een specifieke notensmaak geven, maar dat ook de bloempjes dezelfde smaak afgeven. We kunnen dus een puree perfect een rucolasmaak meegeven zonder de blaadjes te prlukken, maar dan wel de bloempjes erin te verwerkken.

Italiaanse salade

Net zoals basilicum en olijfolie is rucola niet uit een Italiaans gerecht weg te denken.

ingrediënten

2 bosjes rucola
enkele vleestomaten en evenveel zucchini
rode uien
mozarella
dressing

werkwijze

Maak alles proper en snij het mooi in schijven of stukjes zodat het geheel presenteert. Overgiet met een dressing en breng op smaak met peper en zout.

Geneeskracht

Raketsla is zeer rijk aan vitamine C., bezit een anti-bacteriële werking en bevordert de spijsvertering.