Bewaren Geneeskracht

Wanneer je kruiden op een correcte en zuivere manier droogt dan kan je ze zonder problemen een jaar lang bewaren, of net lang genoeg om plaats te maken voor de nieuwe oogst.  Onder hygiënisch correcte wijze verstaan we dat alle plantendelen afgespoeld, worden zodat alle  stoffen en onzuiverheden verwijdert worden. Hou hier zeker rekening mee wanneer je kruiden koopt, deze zijn doorheen vele handen gegaan en van de behandelingen tijdens de teelt ben je zelden op de hoogte. Belangrijk is wel dat je na het wassen zo spoedig mogelijk alles goed droog wrijft. Het verdere droogproces is afhankelijk van welke methodes je wenst te gebruiken.

De verwerking van kruiden en geneeskrachtige planten zal vaak de bewaarbaarheid bepalen. Een kruid verwerkt in een likeur zal langer meegaan dan zalfje bijvoorbeeld.

Werkwijze

  1. Leg groene plantendelen nooit in een bundel of bosje op een tafel. 
  2. Spreid alles direct ut en sorteer de kwalitatief goede delen.
  3. behandel stegels met zaaddozen zeer voorzichtig
  4. reinig worteldelen zeer grondig
  5. laat alles geventileerd, in het duister en op kamertemperatuur drogen
  6. éénmaal gedroogd kan je alles verzamelen in bundels , blikken of flessen. 

Methoden

Drogen

Alvorens te drogen is het heel belangrijk om alle plantendelen goed uit te schudden, zodat alle insecten, maar ook losse delen reeds verwijdert worden. Welke droogmethode je ook zal gebruiken, het efficiënt is het om steeds de stengels enkele dagen omgekeerd, luchtig en donker op te hangen. 

Elektrisch

De elektrische toestellen zijn er in verschillende maten en keuzes, afhankelijk van de prijs die je wenst te betalen en de hoeveelheid, intensiteit en soorten kruiden die je wil drogen. Een belangrijk voordeel hierbij is dat je zeer gecontroleerd de temperatuur en duurtijd kan regelen. 

Drooglijn

Een drooglijn, vergelijkbaar met een waslijn of droogmolen om de kleren aan te drogen, is een zeer budgetvriendelijk en makkelijke methode om te drogen. We hangen de stelen in bundels van 2 tot 4 stelen samen gebonden aan een draad of wiel. Deze methode is moeilijk te controleren door wisselende temperaturen en verschillende kruidensoorten. Anderzijds is ze ook heel makkelijk en is er steeds luchtcirculatie waardoor er weinig kan fout lopen.

Gaas

Hierbij gaan we de kruiden neerleggen op een vocht en luchtdoorlatende gaas. Het is een makkelijk manier om kruiden met korte of breekbare stelen te kunnen drogen. De droogtijd kan sterk wijzigen, maar ook hier kan er weinig verkeerd gaan.

Plantendelen

Wortel

Kleinere wortels kan je na het wassen en afdrogen op eenzelfde wijze omhoog hangen of drogen zoals stengels en zaaddozen. Grotere wortels Kan je beter overlangs doorrijden in plakken en zo verder laten drogen.

Blad

Blad kan je slechts 1 jaar bewaren wanner je de geneeskrachtige werking wilt behouden.

Bloem

Ook bloemen kan maar een jaar bewaren, ook met de beste droogmethode.