Hagen

Een haag zien we vaak in een voortuin en dan vooral als een groene muur die ons privacy moet schenken,  en dan ook langsheen de zijkanten met de buren om inzicht en wind van ons terras weg te houden. Voor de rest is een haag een onbemind deel dat ons voornamelijk veel snoeiwerk geeft, om kamers te creëren gebruiken we liever bekaertdraad in plaats van een haag en waarom zouden we een haag gaan aanplanten die alleen maar de zon tegenhoudt.
Toch heeft behalve privacy en windluwte veel meer voordelen en dan niet alleen naar het dierlijk leven, maar ook bij in de moestuin en ja zelfs voor ons als tuinier en tuingenieter.

Voordelen

  • schuil-nestplaats
  • windluwte
  • privacy
  • micro-klimaat

Voordelen

Micro-klimaat

Met een micro-klimaat bedoelen we een appart klimaat dat ontstaat in het algemeen heersend klimaat in uw tuin. Een haag die volle zon tegen haar krijgt zal deze warmte vasthouden en tevens de westenwind afleiden. Anderzijds zal de achterkant van de haag veel schaduw brengen aan planten die hier meer baat aan hebben dan aan de zon. Te vaak gaat men er vanuit dat planten zoals groenten en bloemen alleen beter groeien bij zoveel mogelijk zon, maar toch zal een beperkte haag ook in de moestuin zeker van pas komen. We gaan vaststellen dat de groenetn die in de zomervakantie onder de vleugels van de haag rustig hebben kunnen groeien veel minder last hebben van doorschieten en droogteplekken.