Oogsten

Zaden

Kiemkrachtig

Onder droge omstandigheden en bij lage temperaturen kunnen verschillende zaden eeuwenlang kiemkrachtig blijven. Zo zijn er gegevens van de zaden van een dadelpalm die na duizenden jaren nog steeds kunnen kiemen. Maar het absolute record staat op het zaad van een anjer die na 30 000 nog steeds wist te overleven.

Kruiden

Oogsten van kruiden doe steeds in de ochtend, net wanneer de dauw aan het verdwijnen is en de bladeren droog staan. Enkele dagen zonnig weer zorgen voor een hoog gehalte aan werkzame stoffen binnenin de plant. Enkel wanneer je de bloemen of zaden wil oogsten laat je de plant in bloei komen, vanaf dat de bloeistengel gevormd wordt is het blad of stengel niet langer bruikbaar. Snij nooit tot in het hart van de plant zodat hij steeds verder kan uitlopen.
Wil je zaden oogsten hou deze dan zeer nauw in het oog tot ze zo goed als afgericht zijn. Oogst deze wel steeds in de vroege ochtend, zelfs een laagje dauw kan in eerste instantie geen kwaad.

In de herfst wanneer alle werkzame stoffen weer ondergronds gaan zodat de wortels reserve hebben voor in de winter, is het de ideale moment om wortels te oogsten.