Vergeten groenten

Met de huidige culinaire heropleving zijn mensen des te meer opzoek naar unieke smaken, vormen en texturen, maar ook naar smaken die hun herinneren aan hun kindertijd. Iedereen is aan het koken geslagen, en des te meer willen ze zichzelf of hun gasten laten proeven van iets origineel en authentieks. Anderzijds wordt ook de revival van het moestuinieren aangegrepen om oude groenterassen weer op de markt te brengen, dit zowel als groente zelf of als zaad voor de liefhebber. Door selectie van verschillende rassen, vooral gericht op de verkoop van deze zijn er vaak eigenschappen verloren gegaan die echter wel belangrijk waren. Aanzie een oergroente als het resultaat van duizende jaren evolutie en de wapenwedloop die nodig is om als ras te overleven. 

De oranje wortel zoals wij hem vandaag kennen is een product van selectie die er vooral van uit ging de witte bruine oude wortelrassen visueel aantrekkelijker te maken. Dit had impact op hun kleur en de uniformiteit van de opkomst. Bij selecties kan je bepaalde eigenschappen enkele omwisselen of veranderen, je kan met andere woorden geen extra eigenschappen inplanten. Wanneer je dus de kleur verandert dan moet er een ander voordelige eigenschap verdwijnen. Dit kan er dan wel voorzorgen dat de groente vatbaarder is voor ziekten of dat de bewaarbaarheid veel beperkter is. 

Feit is dat de variatie en diversiteit van de groenterassen vroeger veel groter was en dat door de commercialisering er veel verloren gegaan is. Ook zijn een aantal van de vergeten of oer-groenten vaste planten in plaats van de éénjarigen die de meeste groenten nu zijn.  

Gebruik

Soep

Meer info

Bezoeken