Haas Wild
Geschiedenis
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :
Nederlandse benaming :
Duitse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Folklore :
Volksgeloof
Plaatsnamen
Symboliek
Kenmerken
| kenmerken | |
|---|---|
| grootte | |
| leefwijze | |
| kleur | |
| voeding | |
| voortplanting | |
| biotoop | |
| geluid |
Biotoop
Leefwijze
Voeding

Paartijd
De paartijd van de haas, ook wel rammeltijd genoemd start in februari. Dit is de mooiste periode om de dansende hazen te observeren. Meerdere mannetjes rennen achter een vrouwtje aan, terwijl ze met elkaar vechten om te bepalen die met haar mag paren. De vrouwtjes echter laten zich ook niet zo maar doen, en indien een mannetje hun niet waardig is zullen ze zich weren. Vechtende hazen staan vaak rechtop op de achterpoten terwijl ze hun tegenstander flinke klappen verkopen.

Voortplanting
Half september komen de laatste jongen ter wereld.
Deze jongen hebben een volledige vacht, kunnen hun oogjes openen en verlaten al binnen één tot enkele dagen het nest. Het is maar goed dat ze zo zelfstandig zijn, want moeder, die alleen voor de kinderen zorgt, laat ze het grootste gedeelte van de dag alleen. Rond zonsondergang komen de jongen en de moeder bij elkaar bij de geboorteplek, om een kwartiertje te zogen.