Bieslook Geneeskracht

Vanwege de aanmaak van ondergrondse knollen is bieslook één van de kruidensoorten die zelfs een strenge winter kunnen overleven. Reeds vroeg in de lente begint deze plant uit te lopen, waarna hij ons een gans jaar, tot aan de vorst, kan voorzien van knapperige stengels en smakelijke bloemen.

Geschiedenis

Chinese geschiedenis

Reeds sinds 5000 jaar wordt bieslook in de Chinese beschaving, langsheen de Gele rivier gebruikt, en dit niet alleen als smaakversterker, maar ook als antidotum en bloedstelpend middel. Of de chinezen toen lokaal wisten dit bieslook inderdaad rijk is aan ijzer en zodoende zeer goed is voor het bloed, weten we niet met zekerheid.

Middeleeuwen

In de kloostertuinen vinden we behalve inheemse daslook, nu ook bieslook weer in de aangelegde nutstuinen.

15de eeuw

De ontdekking van de Nieuwe Wereld zorgt er ook voor dat aan de hand van kolonisatie, bieslook werd geïntroduceerd in Noord-en Zuid Amerika.

Naamgeving

Kenmerken

Kenmerken
hoogte 30cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur wit/roze/lila schijnbloempjes
blad holle stengel
inhoud vitamine C
geur ui achtig/fris
smaak ui-achtig/pittig bloempje
groeiwijze bolgewas
extra insectenplant

Smaak

Doordat bieslook een lid is van de uienfamilie, gaat de smaak ook gelijkaardig zijn. Echter niet alleen de smaak is zachter, ook het gebruik van bieslook zal, in tegenstelling tot bij andere uien, niet voor irritatie van de ogen zorgen.

Vindplaats

De gewone bieslook ( Allium schoenoprasum ) is inheems in het Europees en Aziatisch gebergte. Deze herkomst zorgt ervoor dat dit kruid bestand is tegen erg lage temperaturen, en er eveneens geen probleem van maakt om in de schaduw te staan.

Standplaats

Om een goede opkomst te verkrijgen kan men bieslook beter zonnig planten in een grond rijk aan meststoffen in plaats van een arme schrale rotstuin. Bieslook staat graag in de zon, maar kan evengoed een plaatsje in de schaduw verdragen.
Wanneer de mogelijkheid er niet is om bieslook in de volle grond te zetten, dan kan men hem perfect in een pot opkweken. Om het gemak te verhogen is het ook zo dat we perfect een potje bieslook op het keukentablet kunnen houden. Voorzie wel steeds een voldoende grote pot, die van een goede drainage voorzien is. 

Teelt

In het voorjaar kunnen we bieslook perfect binnenshuis voorzaaien, waarna we de zaailingen bij een hoogte van 12 cm. in een cluster van 10 uitplanten in een pot of de volle grond. Is het echter zo dat we hiervoor geen tijd meer hebben, dan kunnen we ook een plantje aankopen en zelf beginnen scheuren.

Onderhoud

Het hart van de bieslookplanten wordt na enkele jaren futloos en weinig groeikrachtig. Om dit te voorkomen kunnen we de moederplanten regelmatig scheuren, en vervolgens de verschillende delen appart uitplanten. Op deze manier behouden we niet alleen energieke planten, maar verkrijgen we ook verscheidene nieuwelingen.

Oogst

Wanneer we de pijpjes van bieslook wensen te gebruiken in een gerecht dan mag men deze knippen tot een 7-tal centimeter van de grond. Als het de bloempjes zijn die we gaan we nodig hebben dan moet er steeds een gedeelte kunnen doorgroeien. Bemerk dan wel dat deze pijpjes minder smakkelijk worden, omdat alle energie naar de bloemaanleg is gegaan. Neem dus steeds het ganse pijpje weg wanneer de bloempjes geplukt worden.

Bewaren

Alle structuur en smaak gaat verloren wanneer we de bieslookpijpjes gaan drogen. Beter is om de gehakte stengels samen met wat water in te vriezen. We gaan hierbij de fijngehakte stengelstukjes in ijsblokvormpjes aanbrengen waarna we ze vullen met water. Het geheel gaat dan in de vriezer waar het ten allen tijde kan uitgenomen worden, om te gaan verwerken in een gerecht.
De bloempjes kunnen wel gedroogd, zodat deze later kunnen verwerkt worden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat telkens maar een klein gedeelte van uw bieslook tot bloei moet komen, om toch steeds zowel bloepjes als stengels bij de hand te hebben.

Gebruik

uitwendig

inhoud

  • rijk aan vit C
  • fosfor
  • etherische oliën

inwendig

  • eetlustopwekkend
  • spijsverteringsbevorderend
  • bloeddrukverlagend

Soorten

Alium schoenoprasum 'Grolau'

Dit is de klassieke groottbladige bieslook. 

Alium schoenoprasum 'Filo'

Deze bieslook lijkt sterk op de klassieke maar is wel fijnbladig.

Alium schoenoprasum 'Alba'

Zoals de naam al laat vermoeden heeft deze bieslook witte bloempjes.

Alium schoenoprasum 'Forescate'

In tegenstelling tot de 'Alba' bieslook bevat deze dan weer felrode bloempjes.

Alium tuberosum

Chinese bieslook ( Allium tuberosum ) is nauw verwant aan de gewone bieslook maar heeft witte bloempjes en platte pijpjes. De samenvorming van de bollen, ook wel pollen genoemd, is veel dichter en compacter.

Alium ramosum

Chinese look ( Allium ramosum ) wordt soms los van de bieslooksoorten bij de uienfamilie gerekend. De soort is sterk gelijkend op de Chinese bieslook maar heeft bloempjes die niet volledig opengaan, en dit gecombineerd met een rood lijntje aan de buitenzijde.