Steen

Zoals steeds zullen mensen eerst investeren in hun huis en pas later met het budget dat overblijft zullen ze starten met de tuin. Vaak zal het stuk grond dat na de bouw of verbouwingen braak ligt bezaaid zijn met restafval van steenpuin en overschotten van klinkers en tegels. Normaal gezien komt een container en een ophaaldienst hier wel van pas, maar waarom zou je niet alles gewoon gebruiken in de tuin en misschien daardoor ook een beperking op het budget kunnen wegwerken.
De wijze waarop en hoe je stenen gebruikt ligt vaak in dezelfde lijn als de architectuur van het huis en de eigen smaak. Bij een rechtlijnige moderne woning zal je minder stapelmuren met dakpannen en beton zijn, maar eerder met tegels en betonklinkers. Ook de vorm zal meer hoekig en strak zijn in plaats van golvend en met bochten.
Omwille van het ecologisch aspect en het gegeven dat we de impact zo laag mogelijk, al dan niet onbestaande willen houden, gaan we geen constructies maken waarbij het noodzakelijk is om deze te cementeren of te betonneren.

Kenmerken

  • schuilplaats voor dieren
  • gebruik enkel inherente samenstellingen

Tips

  • combineer oude met nieuwe materialen

Combineer

Met combineren kan je verschillende soorten nemen maar evengoed zowel oude als nieuwe materialen. Een terras met zowel tegels als klinkers en bakstenen heeft een eigen karakter, zeker wanneer de bakstenen al verweerd zijn. 

Tuinontwerp

Wil je een stapelmuur in de voortuin, hou er dan rekening mee dat deze meestal niet hoger mag zijn dan 1 meter hoog, soms zelfs maar 80 centimeter. 

Aanleg

Stapelmuur

  • Graaf eerst een spade diep de grond uit om een fundering van kiezels en zand in te brengen. Druk of stamp deze goed aan om latere inzakking te voorkomen.
  • Leg de grote en zware stenen onderaan waarna je de kleinere conisch naar boven stapelt.
  • Wil je vetplanten of varens tussen de stenen breng dan regelmatig een laag grod/zand tussen de stenen in.
  • Leg wel steeds een deklaag met brede tegels bijvoorbeeld zodat regenwater niet kan insijpelen en de muur kan laten openvriezen.
  • Om inregenen langs de zijkant te voorkomen laat je de deklaag ook een tweetal centimeter overkomen, op deze manier kan je de stapelmuur ook gebruiken als zitbank. 

Soorten

Flagstones

Natuursteen

Het voordeel van natuursteen zoals de flagstones, is dat deze goed hun kleur behouden en minder last, als het al een last zou zijn, hebben van algenaanslag.