Bernagie Geneeskracht

Geschiedenis

12de eeuw

Vanaf deze moment raakt bernagie inheems en ingeburgerd in Noord-Europa, waar het vaak gebruikt wordt in de keuken en geneeskunde.

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 80cm
bloeitijdstip ganse zomer
bloemkleur blauw/wit
blad langwerpig/eivormig behaard
inhoud rijk aan vitamines/ mineralen/slijm-looistoffen/etherische olie
geur komkommerachtig
smaak komkommerachtig
groeiwijze 1-jarig bossig
extra bijenplant
meeldraden zijn tot een zwarte kegel vergroeid

Vindplaats

Bernagie is wijd verspreid aanwezig rond de Middellandse Zee, waar het werd ingevoerd door de Arabieren.

Standplaats

Komkommerkruid groeit bijna overal, slechts in volledige schaduw zal je het niet vinden. Een voedingsrijke, kalkhoudende bodem is wel nodig, en deze mag geen ondoordringbare lagen voor de lange penwortel bevatten.

Teelt

Zaai in het voorjaar direct in de volle grond uit, d.w.z. enkele zaden in de grond en bedekken met een laagje aarde.  De jaren er opvolgend zal dit kruid zich goed vermeerderen in uw tuin, zonder dat het te invasief wordt.

Onderhoud

Bernagie heeft geen onderhoud nodig, behalve dan dat de planten nooit mogen droogvallen. Voorzie dus een goed vochthoudende bodem en geef tijdens lange droogte water aan de voet.

Oogst

Vanaf de zomer tot de eerste vorst kan je zoveel oogsten als je vers kan gebruiken, Zowel de bloem als het blad zijn eetbaar en bruikbaar.

Bewaren

Behalve invriezen, zoals bijvoorbeeld de bloemetjes in ijsblokjes, kan je bernagie niet bewaren en gebruik je alles zo vers mogelijk.

Gebruik

Bernagie bevat vers zeer veel vitamine C en geeft steeds moed en kracht aan de consument. Het stimuleert de productie van adrenaline, waarvoor het tijdens de kruistochten vaak gebruikt werd als angst verdrijver

uitwendig

  • huidverzorging

kenmerken

  • decoratief

inwendig

  • bloedreinigend
  • urinedrijvend
  • slijmoplossend
  • humeur bevorderend
  • antireumatisch
  • ontstekingsremmend
  • zweetdrijvend
  • angst-verdrijvend

Geneeskracht

Een thee met bernagie werkt bloedreinigend en drijft de urine af, terwijl de slijmstoffen hoest en bronchitis zullen verlichten. Dit kruid werkt ook bij reuma en nierkwalen en heeft een humeur opbeurende werking.

 

aandoening behandeling
hoest/bronchitis thee
reuma
nierkwalen
melancholie/treurnis

Verzorging

Bernagie als verzorgingsmiddel stimuleert de doorbloeding van de huid 

Masker van bernagie

Overgiet 1 theelepel bernagieblad met een half kopje heet water, en laat dit trekken tot het lauw wordt. Giet alles door een koffiefilter en meng met 1 eierdooier, 1 theelepel amandelolie en 7 g verse gist. Gebruik dit papje als masker voor droge lichaamsdelen en laat het 15 minuten inwerken.