Klooster

kenmerken

  • traditioneel
  • kweken als vorm van gebed
  • manueel werk
  • alles heeft een functie
  • niets is louter decoratief

Het grote en belangrijk verschil tussen de anders sterk op elkaar gelijkende tuinvormen kloostertuin en kasteeltuin liggen in het feit dat bij een kloostertuin alles functioneel is en bij een kasteeltuin er ook vele uitsluitend decoratieve elementen aanwezig zijn.

Beplanting

Hagen

Buxus

Niet alleen vanwege zijn groenblijvende en compacte groei wordt buxus gewaardeerd in een kloostertuin. het is namelijk zo dat vele kruiden aroma's verspreiden die voor kloosterlingen zinnenprikkelend of lustopwekkend kunnen zijn. Buxus werd dus eerder rondom de kruiden geplaatst als buffer voor deze geuren. Hieruit wordt echter wel vaak verkeerdelijk afgeleid dat buxus lustafwerend zou werken.

Kruiden

Rozemarijn

Binnen de kloostermuren is er een apart micro-klimaat waardoor rozemarijn de koude natte winters goed kon overleven. Hierdoor was dit mediterraans kruid vooral in de beginfase een exclusief goed voor de kloosterlingen. 

Witte mosterd

Eenmaal de tocht door de Alpen gemaakt, raakte witte mosterd erg geliefd in de kloostertuinen.

Tuinontwerp

Het belangrijkste principe bij een kloostertuin is het gegeven dat alles zowel mooi als nuttig moet zijn. Er bestaat niet zoiets als een moestuin zonder schoonheid of een siertuin zonder functie. Dit betekent dus dat zelfs een kruiden-groententuin een hoge sierwaarde moet hebben en dat iedere plant doelmatig wordt aangeplant. Alles, echt alles, van het kleinste element tot de belangrijkste zichtas is een combinatie van nut en schoonheid.

Meer info

websites :

http://www.prieuredorsan.com/jardins/jardins-a.html
Franse kloostertuin