Afkomst

Heel veel dieren die vandaag de dag in onze omgeving voorkomen, zijn hier geen oorspronkelijke bewoners, of zijn hier door de mens geïntorduceerd. Een ecologische tuin moet over een zo duurzaam mogelijk biologisch evenwicht beschikken en daar is slechts zelden plaats voor soorten die niet aangepast zijn aan de inheemse fauna en flora, of die voor een te grote impact hierop zouden zorgen.

Wanneer we in onze tuin halsbandparkieten gaan aantrekken door deze te trakteren op pindanoten aan de voedertafel, dan zullen deze aggresieve bezoekers, voor een afname zorgen bij de andere inheemse vogels in uw tuin. Hou er dus rekening mee dat we ons winterbuffet zou kunnen inrichten dat grotere vogels minder makkelijk aan voeding kunnen, dan de kleinere zangvogels.

Vooral bij vogels maar ook bij andere dieren, moeten we rekening houden met het natuurlijk instinct, waaronder de dwang tot trekken valt.
Hierdoor moeten we dus accepteren dat bepaalde zomer-of wintergasten een tijdelijke invloed kunnen uitoefenen op uw tuin, zonder daardoor een al te grote rol te gaan spelen in het evenwicht. Anderzijds kan we ook anticperen op deze manier van leven, en onze tuin zo inrichten dat deze dieren voor een bepaalde tijd een belangrijke schakel vormen van een voedselketen.

Een poel in uw tuin zal, in bepaalde gevallen, maar voor de helft van het jaar die dieren huizen waarvoor hij is aangelegd. De andere perioden verschuilen zij zich vaak op totaal andere leefgebieden waarover uw tuin misschien niet beschikt.

Invasiegast

Een invasiegast is een dier dat in een bepaald gebied niet voortplant (gast) en er slechts onregelmatig voorkomt, maar dan wel in aanzienlijke aantallen.
Bekend voorbeeld is de pestvogel die plots in de winter met tientallen een kortstondig in een boomgaard komen eten om dan na enige tijd weer te verdwijnen.