Vlier Tuin

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 7 meter
bloeitijdstip
bloemkleur
blad
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :

blad :

groeiwijze :

Vindplaats

Deze heester is inheems in grote delen van de wereld, Europa, het Midden-Oosten, West-Azië, de Kaukasus, het Noorden van Afrika en Noord-Amerika. Omtrent bodemsoort of bodemstructuur kan men de vlier overal vinden van de kustzone tot 1000m hoogte.  

Standplaats

Vlier groet het best op een zonnige plaats en een niet al te zware kalkrijke bodem, maar wel met een goede waterhuishouding.

Teelt

zaaien :
Aangezien de natuur al goed zijn werkt doet is het meestal niet nodig vlier echt te zaaien. Ga gewoon in de buurt van een vlier de nieuwe zaailingen zoeken. Let wel op dat een oudere vlier moeilijk te verplaatsen is. 

stekken :
Wanneer in het najaar de vlier gesnoeid wordt kunnen de winterstekken direct in de grond geplaats worden.

 

Onderhoud

Vlier kan in het najaar, na de bladval, teruggesnoeid worden tot op de basis. Dood hout kan steeds weggenomen worden.

Kalender

Winter

In de late winterperiode is de vlier de eerste die al in blad komt. Door heel slappe bladknoppen te hebben kunnen deze zeer snel open gaan, hij neemt het risico dat ze kunnen afvriezen er wel bij. Het is nodig dat een vlier al snel in blad komt want daardoor kan hij zonder concurrentie van de andere bomen al heel snel voeding opnemen.

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

Tuinontwerp

Deze struiken passen zeer goed in een wilde heg voor privacy of windvang. Mooi opgesnoeid kan hij ook als solitair gehouden worden, maar hij komt het best tot zijn recht als de wilde koppige groei behouden blijft.

Aanleg

 

Fauna

Insecten

Aangezien vlier geen nectar bevat trekt hij behalve de 'vliervlinder' geen vlinders aan. De vliervlinder is een nachtvlinder uit de familie van de spanners. Ook hommels en bijen komen zelden op een vlier af, zweefvliegen en kevers daarentegen staan graag in voor de bestuiving.

Vogels

 

Soorten

Sambucus racemosa 

De bergvlier heeft pluimachtige groene bloemschermen die al vroeg inde lente bloeien. Let wel de rode bessen bevatten veel blauwzuur.

Sambucus canadensis

De Amerikaanse vlier heeft zeer grote bloemschermen en bessen. De bladeren verkleuren in de herfst zeer mooi paarsachtig.

Sambucus ebulus

De kruidvlier of dwergvlier is een kleine struik met sterke onaangename geur en giftige bessen.

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :