Broccoli

Weinig ingrediënten zijn zo Italiaans dan deze groente. Stel je een pizza of pasta voor, waarin broccoli ontbreekt en het zal waarschijnlijk geen traditioneel gerecht zijn. De teelt van broccoli is zeer makkelijk en zal ons gedurende lange tijd van een lekkere gezonde groente voorzien.

Geschiedenis

1980

Het heeft tot deze tijd geduurd alvorens broccoli ingeburgerd geraakte in de Belgische gastronomie. Dit heeft deels te maken met het feit dat broccoli nog te nauw aanzien werd als een zuiderse groente en anderzijds ook met de Vlaamse eetgewoonten waarvan vooral bloemkool een hoofdingrediënt was.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : 
Geslacht : Brassica
Soortnaam : oleracea
Variëteit : italica

Standplaats

Zoals het een zuiderse groente beaamt heeft broccoli nood aan een zonnig plaatsje, en dit op een voedingsrijke bodem.

 

Teelt

Voorjaarsteelt :
De oudere broccoli-rassen werden in april gezaaid, waardoor ze tegen de herfst reeds goed ontwikkeld waren. In het daaropvolgende voorjaar gaven de planten hun kenmerkende compacte bloemknoppen.

Oogst

Afhankelijk van de teeltwijze en de gebruikte rassen zal de oogstperiode wijzigen.  Wanneer de centrale knop ( binnenste bloemscherm) is geoogst kan je nog lange tijd verder doorgaan met de zijscheuten.

Tuinontwerp

Het feit dat broccoli een groente is, spreekt op zich in haar nadeel, want mocht het niet zo zijn dan hadden zeker vele mensen deze plant al in hun siertuin gezet. De gekleurde variëteiten en de grillige vorm geven een hoge sierwaarde aan de moestuin, en zeker nu met de nieuwe stijlen waarbij een permatuin de grens tussen nuttig en sierlijk als onbestaande is.

Soorten

Door de vele selecties en kruisingen zijn er vele sterkere variëteiten ontstaan met dikke compacte bloemknoppen, soms zelfs in die mate dat de bloemschermen kleine bloemkolen lijken. Behalve dit is ook de teelt drastisch ingekort, waardoor er al op enkele maanden kan geoogst worden. Bij deze selecties wordt er vaak gebruik gemaakt van bloemkool rassen om te kruisen, wat er dan weer voor zorgt dat het verschil tussen beide soms zeer klein en vaag wordt. 

'Calabrese'
groen bloemscherm

'Di Cicco'
groen bloemscherm

Purple de Noël'
paarse broccoli die oogstbaar is tijdens de kerstperiode

'Purple Sprouting'
paars bloemscherm die spruit na de winter

'White Star'
witte broccoli met oogst in april-mei