Citroenverbena

Citroenverbena (Aloysia triphylla) ookwel verveine genoemd is een niet wintervast kruid dat echter wel doorlevend kan zijn wanneer men het vorstvrij laat overwinteren. Deze plant uit Chili wordt om deze reden meer gebruikt als terras-of balkonplant, i.p.v. hem effectief uit te planten in een kruidenbak. Veertien verschillende stoffen, waarvan geranial en neral de belangrijkste zijn, zorgen voor het uitzonderlijk aroma van deze plant.

Geschiedenis 

17de eeuw

Door de Spanjaarden raakt citroenverbena over gans Europa verspreid, waar hij voor de winning van geurstoffen voor de parfumfabricage werd gekweekt.

Naamgeving

Kenmerken

 • bladverliezend
 • heerlijke geur
 • mooie bloeiwijze (wit violet)
 • bladeren zijn smal lancetvormig
   
kenmerken
hoogte 5 meter (wild), in pot afhankelijk van de inhoud
bloeitijdstip zomer
bloemkleur kleine lila bloempjes
blad lancetvormig
inhoud geranial en neral
geur citroen
smaak
groeiwijze

blad :
kransen van lancetvormige bladeren die 6 tot 8 cm. groot zijn met een lichtgroene kleur en ietwat teruggebogen naar beneden hangende stand.

bloem :
kleine zachtroze lipbloemen in eindstandige bloeiwijze. 

geur :
net als alle andere verbena-soorten zit het aroma verscholen in het blad.

Vindplaats

Het geslacht Aloysia omvat een 35-tal sorteren vindt zijn oorsprong van Uruguay en Argentinië tot Chili.

Standplaats

Citroenverbena verkiest een plaats met halfschaduw, met een paar uurtjes zon in de ochtend of de avond. Als kuipplant is het belangrijk goed gedraineerde en rijke potgrond te gebruiken. In de zomer kan hij in de vollerend gezet worden, zolang hij maar voor de eerste vorst weer binnen staat.

Teelt

Wanneer we citroenverbena tijdens de winter binnen zetten, dan moet deze licht, luchtig en natuurlijk vorstvrij staan, ideaal in een omgeving van 2 tot 5 graden. Indien hij te donker zou staan in een garage bijvoorbeeld dan zullen de bladeren versnelt afvallen. Geef hem tijdens de overwintering net genoeg water dat de grond vochtig blijft, in de zomer kunnen we weer volop begieten. Voor het naar buiten brengen kunnen we de plant flink terugsnoeien, waarna we deze stekjes bij 20°C laten beoordelen. Vanwege hunsnelle ontwikkeling moeten we meermaals splitsen.

Onderhoud

Verbena heeft vanaf het voorjaar tot in de zomer door zijn sterke groei bijna wekelijks voeding nodig. Deze snelgroeiende scheuten zorgen dan wel weer voor een hogere vatbaarheid voor bladluizen.

Bewaren

De blaadjes kunnen goed bewaard worden in een goed afgesloten potje op een donkere plaats.

Gebruik

uitwendig

 • ontspanning

kenmerken

 • geurcorrigens
 • smaakcorrigens
 • angstremmend

inwendig

 • spijsverteringsbevorderend
 • rustgevend
 • zenuwversterkend

Thee

Vanwege zij frisse citroensmaak gaan de blaadjes de bitterheid en de geur van thee volledig veranderen. Door de angstremmendewerking wordt deze thee ook aanbevolen 's avonds te drinken, bijvoorbeeld bij slaapstoornissen.

Geneeskracht

De etherische oliën werken rustgevend en de blaadjes toegevoegd aan het badwater zal voor een ware ontspanning zorgen.
Een aftreksel in de vorm van thee werkt gunstig op de spijsvertering

Aandoening Behandeling
spijsverteringsproblemen thee
angst/ slaapproblemen thee
gespannenheid badlotion
gespannenheid geurkussentje

Soorten

Familie