Kerrieplant

Geschiedenis

Naamgeving

Italiaans zonnegoud
Italiaanse strobloem

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 50 cm.
bloeitijdstip zomer
bloeikleur kleine gele bloemknoppen
blad naaldachtig zilvergrijs
inhoud rijk aan etherische oliën
geur
smaak curry-aroma
groeiwijze

Vindplaats

De kerrieplant is van oorsprong te vinden in het zuidwesten van Europa.

Standplaats

Kerrie heeft nood aan een zonnige plaats met een kalkhoudende droge bodem. De kwaliteit van de standplaats zal bepalen of de plant in bloem komt of de winter zal overleven.

Teelt

Makkelijkst is het kerrie aan te kopen bij een plantenkwekerij, en deze plant te stekken. Dit kan je doen door een 3-tal stekjes in een p12 pot te zetten en na beworteling uit te planten in de volle grond.

Onderhoud

Snoei een kerrieplant steeds terug na de bloei wanneer hij te rossig uitgroeit. Wees voorzichtig met het toedienen van te stikstofrijke meststof, aangezien kerrie hierdoor groener gaat worden.

Oogst

De takjes van kerrie kan je het ganse jaar blijven oogsten zolang ze in een groeistadium zijn.

Bewaren

Gebruik

Tenzij anders vermeld wordt kerrie vooral pas een 10 minuutjes voor het einde van een bereiding toegevoegd aan een gerecht of bereiding. Verwijder ze wel steeds na deze periode ook weer.

uitwendig

kenmerken

inwendig

Keuken

De bladeren van de kerrieplant geven smaak aan soepen, sausen en Aziatische gerechten. De takjes kunnen licht meegekookt worden om dan weer uit de bereiding genomen te worden. Als kruidenmengsel kan je kerrie ook fijn vermalen in een vijzel en combineren met salie, tijm en rozemarijn om dan bij bbq gerechten in een folie te laten inwerken.

Geneeskracht