Wilgengouduil
Ze leggen nu hun eitjes op wilgen, maar ook op populier en verschillende zuringsoorten. Ze eten vooral rottend fruit. Je kunt deze mooie soort tot eind oktober waarnemen, ook in de tuin!
De wilgengouduil (Xanthia togata) is een opvallende en kleurrijke nachtvlinder uit de familie van de uilen (Noctuidae). Deze soort dankt haar naam aan de waardplant van de rupsen, die voornamelijk leven op verschillende soorten wilgen en populieren. In het vroege voorjaar voeden de jonge rupsen zich met de katjes, waarna ze overschakelen op het blad en lage kruiden.
De volwassen vlinders vliegen in de late zomer en het najaar, vaak van augustus tot oktober. Met hun warmgele vleugels en roodbruine tekening gaan ze perfect op in de verkleurende herfstbladeren. De wilgengouduil komt voor in vochtige loofbossen, beekdalen, moerassen en tuinen waar wilgen groeien. Ontdek meer over deze en verwante soorten binnen ons specifiek natuuronderwijs.

Kenmerken
| kenmerken | Prijs |
|---|---|
| kleur | goudgele vleugels met tekening/paarse kop |

Leefwijze
Deze nachtvlinder kent slechts één generatie per jaar en vliegt van eind augustus tot eind oktober.

Voorkomen
De wilgengouduil is zeer algemeen in zowel België als Nederland
