Atalanta Wild

Geschiedenis

Oudheid

Middeleeuwen

Naamgeving

 

 

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

 

Kenmerken

Rups

kenmerken
grootte
kleur 2 variaties : 1 roodbruin en 1 lichtgroen-geel
voeding brandnetel
periode zomer
kenmerken stekelig

Adult

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Leefwijze

Vlucht : 
De atalanta is een trekvlinder, en vele trekken dan ook naar Zuid-Europa om daar de winter door te komen. Maar tot zolang er voeding aanwezig is, dat mogen zelfs rottende appels zijn, kunnen atalanta's tot diep in november waargenomen worden. Zij maken zich op deze moment dan wel klaar voor de vlucht naar het zuiden, of voor de overwintering. Deze tocht is zwaar en lang voor een vlinder en wordt bepaalt door de wind, warm weer en de energie. Op vele zijn we ze dan ook massaal aan de nectartafels zitten in de nazomer of vliegen ze op warme droge dagen in grote vluchten over. Deze vluchten van atalanta's zijn in tegenstelling tot bij vogels niet aan de kust te vinden maar eerder in het oosten van onze streken.

Rups :

De rupsen bijten de brandnetelblaadjes in het midden door, waardoor het blad verwelkt en oprolt. In deze kokertjes houden de rupsen zich overdag schuil om in de schemering zich vol te eten met de brandnetelbladeren.

Observatie

De atalanta is één van de meest algemene vlinders in onze streken. De rupsen zijn in de zomer goed waar te nemen. Let hierbij vooral goed op brandnetels waarvan de bladeren deels afgevreten of verwelkt en vervormt tot kokertjes zijn;

Bedreiging

Bescherming

Tuinontwerp

Waardplanten