Wilde planten

Vele inheemse wilde planten bevatten plantedelen, die eetbaar zijn. Sommige geven alleen maar een smaak af terwijl andere een echt hoofdbestandeel van een gerecht gaan vormen. We kunnen deze verzamelen tijdens wandelingen, maar vaak zijn ze al in de tuin te vinden, waar ze (on)gewenst aanwezig zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan madeliefjes in de gazon, deze zijn deels eetbaar, maar worden door vele mensen liever verwijdert dan opgegeten.

Geschiedenis

De geschiedenisboeken staan vol met planten of delen van planten die mensen aten tijdens de hongersnood, vaak dan wel vaniot een pure noodzaak en soms met dodelijke afloop. Maar ook het gebruik van minder appetijtelijke plantendelen zoals schors of gemalen wilgenkatjes werden vroeger beschreven. 

Behalve hun enorm aanbod hebben wilde planten ook het voordeel dat ze ook het steeds aanwezig zijn. Zelfs wanneer het in de moestuin wel erg kalm is, vind je buiten in het bos wel al soorten die beschikbaar zijn. Denk maar aan paardebloem die quasi altijd te vinden zijn of daslook die heel vroeg in grote getalen de kop op steekt. 

Bessen

  • bramen

Noten

  • hazelaar

Bloem

  • paardebloem 
  • sleutelbloem
  • madeliefje
  • hondsdraf: als decoratie of beleg

Blad

  • melganzevoet (Mede)
  • zuring
  • paardebloem
  • hondsdraf, als groente, in kwark of in soep
  • brandnetel

Wilde planten zijn in de meeste gevallen ook breed inzetbaar, niet alleen zijn verschillende plantedelen bruikbaar maar evengoed zijn wilde planten toe te passen bij verschillende gerechten. Van de brandnetel bijvoorbeeld kan je zowel blad als zaden gebruiken en dan van yoghurt tot chips en soep.

Wortel

We bieden een scala aan gespecialiseerde diensten die zijn afgestemd op jouw individuele behoeften.

Schors

Zaden

Stelen

Zeg niet 
'Onkruid vergaat niet'
maar wel
'Onkruid bestaat niet'

Vindplaats

Het leuke aan wilde planten is het feit dat er quasi overal wel iets lekkers te vinden is, en ook dat ze sterk variëren naargelang het biotoop waar je rond wandelt.

Oogst

Wilde kruiden zijn vaak klaar om te oogsten in die momenten dat er vaak in de moestuin niet veel te beleven valt. 

Tips

  • Pluk nooit langs drukke wegen, spoorwegen of industriezone's
  • Oogst enkel wanneer je 100% zeker bent van de eetbare soort
  • De meeste soorten pluk je best 's ochtends omwille van de frisheid en structuur
  • Pluk enkel wat je kan gebruiken, en laat voldoende voor de plant zelf staan
  • Blijf weg uit bossen en natuurgebieden om uw mandje te vullen

Giftig

Er bestaan enkele soorten die dan wel heel goed gelijken op lekkere en gezonde wilde planten, maar die ontzettend giftig kunnen zijn. Let dus steeds goed op, met zomaar op het gevoel af te gaan, kennis is belangrijk en bij twijfel blijf je er af.

Plantedelen

Vrucht

Wilde appel

 

Stengel

Wortel

Tak

Bloem

 

Meer info