Eekhoorn

Tijdens tellingen van zoogdieren komt de eekhoorn de laatste jaren steevast op nummer 1 te staan. Wanneer we over de eekhoorn spreken, dan bedoelen we voorlopig echter wel nog alleen de rode pluimstaart, en niet zijn invassieve grijze soortgenoot. 

Leefwijze

Winter

Eekhoorns nemen geen echte winterslaap, enkel bij langdurige sneeuw kunnen ze enkele dagen in het nest blijven. Voor deze dieren is het in de winter vooral belangrijk dat ze goed warm blijven. Dat doen ze door overal hun wintervoorraden op te zoeken en te blijven bewegen. Bewegen is meestal geen probleem aangezien de paartijd van eekhoorns momenteel plaatsvindt. Zo kan je in de winter vaak enkele mannetjes een vrouwtje zien achtervolgen, waarbij dan de eerste de hoofdprijs wint.

Voortplanting

Eekhoorns die in de winter beschikken over een goede voedselvoorraad brengen hun eerste jongen al in januari ter wereld. In gebieden met weinig noten of bessen of tijdens jaren zonder massaproductie van eikels en noten zal de echte voortplanting wachten tot de zomer. Per worp kunnen er 2 tot 6 jongen zijn, die zeker in de winterperiode tot wel 6 weken nog in het nest blijven. Eekhoorn-vrouwtjes zijn weinig trouw aan één mannetje , wat er voor zorgt dat broers en zussen uit eenzelfde nest vaak verschillende vaders hebben.

Tuinontwerp

Het spreekt voor zich dat een tuin waarin eekhoorns voorkomen beschikt over vruchtdragende hoge bomen en kleinere heesters als schuilplaats. De kans is echter groot dat de eekhoorns slechts voor een bepaalde tijd of voor specifieke behoeften in uw tuin zal vertoeven. Zo kan het voorkomen dat hij enkel uw noten of eikels zal komen verzamelen, of dat hij enkel bij gebrek aan voeding in zijn leefgebied bij u op bezoek komt.

Kenmerken

  • vruchtdragende bomen
  • schuilplaats
  • hoge bomen voor nestplaats