Kenmerken

kenmerkennaamkruisspin Araneus diadematuslichaamsbouwkopborststuk + achterlijfkleurlicht tot donkerbruin met opvallend wit kruis en vlekkenlengteman 10mm. vrouw 17mmvoortplantingtot 800 eitjesvoedingvliegende insecten e.a. spinnenpredatievogels/spinnen/sluipwespen
 

 

Voeding

De volwassen spinnen ( éénjaar) hangen in het midden van hun web te wachten tot er een insect of andere spinnen in de draden belandt. Vanaf de moment dat er trillingen ontstaan zal de spin in actie treden en een aanval opzetten. De prooi zelf kan zich niet bevrijden door de kleverige vangdraden en wordt gebeten door de spin terwijl deze lokaal vaak de prooi aan het vast spinnen is. De beet die niet alleen verlammend werkt, maakt ook de ingewanden vloeibaar en daardoor makkelijker opneembaar.

 

 

Voortplanting

Op het einde van de zomer gaat hem mannetje op zoek naar een vrouwtje, die hem meestal gewoon opwacht in haar web. Na de paring worden er tot 800 eitjes afgelegd en verpakt in een cocon van ragfijne draadjes. Deze pakketjes zijn te vinden in uw tuin op de goed beschutte plaatsen maar vaker in uw tuinhuis of de raamkozijnen. Pas de lente erna komen de zwartgele spinnetjes uit maar blijven ze goed bij elkaar tot een bolletje dat in groep reageert op gevaar. In het eerste jaar groeien spinnen niet veel, terwijl ze in hun tweede levensjaar een groeispurt krijgen waarbij het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk wordt.