Spinnen

De spin is vriendelijk gezegd niet de meest welgekomen gast in de tuin voor velen. Wat is er nu leuk aan de webben tussen de struiken, het kriebelen over de handen en de kans dat ze binnenkomen. Wel, vertel mij dan wat er mooier is dan dauwdruppels in een web dat over de struiken hangt, wat is er nuttiger dan een ecologische vliegenvanger die je soms van zijn aanwezigheid op de hoogte brengt. 

Geschiedenis

2022

Op zaterdag 10 september was er de nationale spinnenteldag, die echter na lange droogte vergezeld ging met regen. Op zich niets mis mee, spinnen kunnen wel tegen een stootje en kunnen schuilen. De regen van de ochtend en een opklaring in de namiddag zorgde dan weer voor veel actieve insecten. 2022 was vergelijkbaar met de laatste 4 jaren, maar dat betekent dan wel weer dat ze slechter zijn dan de jaren ervoor.

TOP -3 2022

  • Kruisspin
  • Grote trilspin
  • Venstersectorspin

Leefwijze

Vele spinnen zijn tegen het eind van de zomer volwassen en daardoor lijkt het dat er op deze moment veel tot zeer veel spinnen zijn. Na een droge warme zomer maken deze spinnen, die de zomer goed overleeft hebben, grote webben die in de herfst door de dauwdruppels nog beter zichtbaar zijn. Een goeie zomer zorgt voor meer insecten en daardoor ook voor meer spinnen. Deze spinnen leggen ook meer eitjes af, waardoor het je soms pas een stijging in het aantal spinnen ziet in het daaropvolgend jaar na een droge warme zomer. 

Web

Spinnen bouwen dan wel een web, maar tijdens regen verschuilen ze zich in zogenaamde retraites, dit zijn kleine gesponnen ruimtes onder een blad of tak. Van hieruit komen ze snel weer tevoorschijn om hun web na een regenbui te herstellen.

Waarom spinnen zelf niet blijven kleven ?

Wetenschappers aan het Smithsonian Tropical Research Institute te Panama hebben de reden achterhaald waarom spinnen zelf niet blijven kleven aan hun webdraden zoals hun prooien. Ze hebben ontdekt dat de poten van spinnen bedekt zijn met een niet-klevende chemische beschermlaag en met vertakte haartjes. Dit gecombineerd met een zeer rustig en voorzichtige voortbeweging door de spin zelf , zorgt ervoor dat de lijmdruppels op haar geen effect hebben. Het is namelijk zo dat deze druppels bij aanraking door de spin langs de haartjes naar beneden lopen.  Testen waarbij men de beschermde laag van de poten verwijderde door zet wassen bewezen dat deze spinnen meer aan hun eigen web bleven kleven. 

Soorten