Koninginnenpage 

De koninginnenpage, de enige bij ons voorkomende vlinder van de Papilionidae familie, is een verschijning die je niet snel zal vergeten. Wanneer deze in jouw tuin eens langskomt zal je terstond gelukkig zijn, en zal al het werk, om jouw tuin te transformeren in een vlinderparadijs, direct vergeten zijn.

Geschiedenis

Oudheid

Middeleeuwen

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Papilionidae
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

 

Kenmerken

Rups

kenmerken
grootte
kleur opvallend groen met zwarte banden en oranje stippels
voeding schermbloemigen (venkel, kervel, dille, wortels, wilde peen)
periode
kenmerken

In eerste instantie lijkt de rups op de uitwerpselen van een vogel, namelijk een zwart sliertje met een witte vlek. Zo zorgt de koninginnenpage ervoor dat de rups niet gegeten wordt door vogels.
Enkele vervellingen later zien we een prachtige rups tevoorschijn komen. Een felgroen lijf met zwarte dwarsstrepen waarop dan weer oranje stippen staan is moeilijk om naast te kijken. De rups van een koninginnenpage is zo mooi dat we het haar wel vergeven wanneer ze de venkel massaal leegvreet. het kunnen op korte tijd echt dikke logge rupsen worden, terwijl van uw plantjes niets meer overblijft, behalve dan de harde stengels.

Adult

kenmerken
grootte
kleur geel met zwarte randen en aderen/blauwe vlekken
voeding
periode
kenmerken

Lichaamsbouw : 
Een grote gele vlinder met zwarte randen omheen de vleugels met zwarte aderen erin. Op de achtervleugels zie je mooi in het zonnelicht enkele blauwe vlekken.

Leefwijze

Vlucht : 

Rups :
Als ze klein zijn lijken ze op kleine vogeluitwerpselen, maar in de nazomer zijn ze heel opvallend aanwezig. Wanneer ze ongeveer 5 cm. groot zijn, maken ze zich klaar om te verpoppen.

 

Observatie

De koninginnenpage is vrij algemeen in Vlaanderen en het Zuiden van Nederland. Door het veranderd klimaat zijn er de laatste jaren wel steeds meer meldingen omtrent het Noorden van Nederland, tot zelfs aan de Waddeneilanden. 

Bedreiging

Bescherming

Tuinontwerp

Waardplanten