Medusa

Medusa is één van de meest herkenbare figuren uit de Griekse mythologie. Iedereen herkent haar aan het slangenhaar en de kracht om iedereen die haar aankijkt in steen te veranderen.

Medusa als slachtoffer

Het vreemde aan het ganse verhaal over Medusa is het feit dat iedereen, ook vandaag nog steeds aanziet als een monster, en niet als een slachtoffer. Want laat ons de realiteit van het verhaal even tot ons nemen en inzien dat deze in eerste instantie zeer aantrekkelijke dame verkracht werd door Poseidon. Dat dit gebeurde in een tempel gewijd aan Anthenaea zorgde voor de woede van de godin, die Medusa vervloekte tot het monster zoals we ze vandaag kennen.

Familie

Maar er is een deel van haar verhaal dat niet iedereen weet dat je perspectief volledig zal veranderen.
De slangenvrouw had niet altijd een griezelige uitstraling. Medusa was een van de drie Gorgon zussen (een soort vrouwelijk monster). In tegenstelling tot Esteno en Euriale was zij de enige sterveling in de familie.
Ovidio was een Romeinse dichter die beschouwd werd als een van de belangrijkste in de Latijnse literatuur en was ook een van de eersten die beschreef hoe het mythologische wezen een verschrikkelijk wezen werd
De Encyclopedie van Ancient History citeert Ovidio kort, maar impactvol. Medusa was een mooie jonge dame en Poseidon begeerde haar voor hem. De god van de zeeën viel haar aan en verkrachtte haar in een tempel gewijd aan Athenaea.
De godin beschouwde deze aanval als een belediging en strafte de vrouw door haar slangen te geven in plaats van haar en met de vloek om iedereen die in steen kijkt te veranderen.
Na dat hoofdstuk komt het meest populaire: die waarin Perseus de 'vreesde' Medusa doodt. Koning Polydects was verliefd op Danae, de moeder van Perseus.
Zijn zoon keurde deze relatie niet goed omdat hij vond dat de soevereine eer ontbrak. Om van de zoon af te komen vroeg Polidectes hem om hem het hoofd van de gorgona te geven.
Zoals het Metropolitan Museum of Art erop wijst, hielpen de goden Perseus op zijn missie en voorzien ze hem van geschenken om de overwinning te behalen. Een belangrijk stuk in haar triomf was Athena's gepolijste schild, waardoor ze dicht bij Medusa kon komen en haar gevaarlijke blik kon vermijden.
Toen Perseus haar onthoofde, kwam de reus Crisaor en gevleugelde paard Pegasus uit haar nek. Beiden worden beschouwd als de kinderen van Poseidon, wat betekent dat ze het resultaat waren van een verkrachting en Medusa zwanger was toen ze werd vermoord.
Het is niet ongewoon nieuws dat de Griekse mythologie wordt geplaagd door verhalen over mishandeling en geweld, maar het is interessant (en tragisch) om erachter te komen dat Medusa nog steeds als een monster wordt herinnerd terwijl haar enige "misdaad" aantrekkelijk was.
Het slachtoffer was ook de enige die straf kreeg voor de acties van Poseidon. En zelfs Athena creëerde de fluit om de klaagliederen van Esteno en Euriale na te doen na de moord op haar zus.
Medusa bleek niet het echte monster in dit verhaal.

Far more dangerous than Medusa could ever be.

𝗦𝘁𝗵𝗲𝗻𝗼 Sadly for those wanting to learn more about the backstory of Medusa’s sisters, Stheno and Euryale—sadly, there isn’t a whole lot that we know about them.

Stheno, for the most part, is considered to be the eldest of the three sisters, with her name meaning strong and forceful.Curiously, in many Greek myths Medusa is described as being mortal, while her two sister Stheno and Euryale were immortal.It is Medusa’s mortality that allows her to be destroyed by Perseus on his near-impossible quest set by King Polydectes.

Stheno, in particular was said to be the deadliest of the three, killing more men alone than the other two sisters combined.

She’s described as having red snakes that sit atop her head, which is the only rule defining characteristic that sets her apart in terms of appearance from her sisters.

Where the Gorgons lived was a closely guarded secret kept by the Gorgon’s three weird sisters the Graeae. Ancient writers described various different locations for this mystical, dangerous location that would only be stumbled upon by unwitting travelers. Some have said Tithrasos in Libya, while others wrote of their home in an island group known as the Gorgades in the Aethiopian Sea. Once Perseus had found their location, however, and destroyed Medusa, some accounts of their tale suggest they moved to the Underworld to cause even more pain and misery to unsuspecting victims.

We don’t know much about the primal Gorgon, but the idea that Medusa and her sisters were not the first Gorgons to exist might not be something to overlook, I have actually read about other Gorgons existing before them (a few times).

More on the Gorgon sisters on our previous posts.