Sint-Jacobsvlinder Wild

Geschiedenis

Oudheid

Middeleeuwen

Naamgeving

 

 

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

 

Kenmerken

Rups

kenmerken
grootte
kleur geel-zwart gestreept
voeding jacobskruiskruid
periode
kenmerken giftig

Vaak zie je in grote aantallen geel zwart-gestreepte rupsen op het jacobskruiskruid zitten die totaal geen moeite doen om zich te verstoppen. Het lijkt wel dat de rupsen zelf beseffen dat ze giftig zijn en dat ze door middel van mimicry vijanden op afstand houden.
Met deze opvallende verschijning gelijkend op de waarschuwingssignalen van een wesp wilt de rups niet alleen predatie vermijden, maar zorgt ze er onrechtstreeks ook voor de vogel die wel eens een rups lust zich niet vergiftigd na het verorberen van de rups.

In tegenstelling tot veel andere dieren wordt zij niet ziek van de giftige sappen in deze plant. Meer zelfs, ze knaagt hem helemaal kaal tot op de stengel en slaat het gif netjes op in haar lijf. De waarschuwingskleuren op haar huid moeten hongerige vogels afschrikken, en als ze toch een hapje van de zebrarups nemen, moeten ze dat al snel bekopen met ernstige maagkrampen. Eens haar buikje vol zit, kruipt de rups rond en gezond de grond in, om na een hele poos te verpoppen tot een dagactieve nachtvlinder met een bijzondere rode tekening op zijn zwarte vleugels. En ja, ook de vlinder is volstrekt oneetbaar.

Adult

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Leefwijze

Vlucht : 

Rups :

 

Observatie

Bedreiging

Bescherming

Tuinontwerp

Waardplanten