Nachtpauwoog

De nachtpauwoog is bij ons de grootste vlinder, hij kan wel 15 cm. breed worden. Behalve dat hij eigenlijk zeer goed zou moeten opvallen is het een zeer zeldzame diersoort.

Kenmerken

Rups

kenmerken
grootte 6cm.
kleur donkergroen met zwarte ringen
voeding appel/pruim/beuk/hazelaar/sleedoorn
periode 06-08
kenmerken stevige borstelharen op de rug

Adult

kenmerken
grootte tot 15 cm breed
kleur
voeding
periode 04-07
kenmerken

Leefwijze

Vlucht : 
De vliegtijd is van half april tot begin juli. 's Nachts zijn ze vaak te vinden in de buurt van lichtbronnen zoals straatlampen.

Rups :
De rupsen kunnen we waarnemen vanaf juni tot augustus.

 

In mei kun je nog dagpauwogen zien, maar het worden er steeds minder. De vlinders zijn bijna een jaar oud en komen aan het einde van hun leven, maar de eerste rupsjes van de nieuwe generatie komen nu uit het ei. Haar nachtelijke tegenhanger de nachtpauwoog is nog eventjes te zien, tot begin juni. Het is geen familie, maar heeft wel net als de dagpauwoog vier grote ogen. Het is een vrij grote vlinder — een slagje groter dan de dagpauwoog — en op zonnige dagen vliegen de mannetjes ook wel overdag. Niet overal in Nederland: nachtpauwogen komen vooral voor op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en op heidegebieden in het noordoosten en zuiden van het land. Je ziet ze niet vaak met veel bij elkaar, behalve als er een net ontpopt vrouwtje is want daar komen de mannelijke vlinders van alle kanten op af!

Tuinontwerp

Waardplanten

  • appel
  • pruim
  • beuk
  • hazelaar
  • sleedoorn