Citroenvlinder

Geschiedenis

2023

Ongeacht dat 2023 zeer koud en nat start zien we een hoge opkomst bij de citroenvlinders, terwijl we bij vele andere vlinders een achteruitgang zien.  

Een natter voorjaar veroorzaakt enkel een vertraging in de vlucht van de vlinders en geen achteruitgang in de opkomst. De echte aanleiding is waarschijnlijk de zeer droge zomer van 2022, waardoor vele zomerrupsen geen voedingsrijke waardplanten meer vonden. De rupsen van de citroenvlinder zijn hieraan ontsnapt doordat zij veel vlugger ontwikkeld waren en wel nog voldoende voeding beschikbaar hadden. 

Kenmerken

kenmerken
grootte
kleur citroen geel
voeding
waardplant

Kleur :
Het mannetje is echt zwavel geel van kleur, terwijl het vrouwtje bleker tot groen-wit is.  

Kleur : 

Leefwijze

Winter

De citroenvlinder overwintert als imago door zich te verstoppen op een beschutte plaats zoals een tuinhuis of een holle boom. Soms vind je ze ook gewoon hangend aan een tak of een blad, waar zelfs een laagje sneeuw of ijs geen invloed heeft op de overleving.

Zomer

Dit is in Vlaanderen de enige soort waarvan we weten dat hij in de zomer een soort van rust heeft waardoor hij op die moment niet waarneembaar is.

Voeding

Citroenvlinders hebben een grote voorkeur voor paarse bloemen zoals vele distels. Deze vormen een zeer goede nectarbron in de zomer, wanneer citroenvlinders het actiefst zijn. Bij deze vlinders zijn de vleugels steeds gesloten als ze nectar aan het opnemen zijn. 

Populatie

De citroenvlinder is algemeen voorkomend in Vlaanderen en Nederland.