Bosuil

Kenmerken

kenmerken
grootte
kleur
voeding
geluid luid huilend hoe.oe.oe.oe

Lichaamsbouw

Ogen

Een bosuil heeft gitzwarte donkere ogen, dit duidt op zijn nachtelijke jachtwijze.

Geluid

Het typische geluid van een bosuil is door de meesten vooral gekend vanwege de nachtelijke scene's in een griezelfilm. Voor velen onder ons het het luide oe-oe gehuil een angstaanjagend effect.
De roep begint met een zeer luid huilend hoe-oe-oe-oe, vervolgens een korte pauze waarna een eerdere langgerekte jammerende oe-oe-oe-oe-oe-joeoeoeoe.  Wil je dit geluid kunnen waarnemen waag dan vooral je kansen in de winter, waarbij je ook kans maakt op een duet tussen koppeltjes dat het meest lijkt op een snerpend langgerekt chwoeej-ch-ch-choeejo-choeejowaij.

Biotoop

Broedgedrag

Na dertig dagen broeden komt bij de bosuil het eerste kuiken uit. Bij uilen komen de kuikens één voor één uit omdat de moeder al bij de eerste leg begint te broeden. Zo kan je soms een nest vinden met 4 jongen, een bosuil legt 2 tot 4 eieren, waarbij er een groot verschil is tussen de oudste en de jongste. Al tijdens de broed maakt de moedervogel geluidjes naar de eieren toe, deze kuikens in het ei reageren daar ook vaak al piepend op. Tijdens de broedperiode voorziet het mannetje het vrouwtje van eten en legt hij vaak al een voorraadkast aan.

Leefwijze

Winter

De bosuil begint reeds al in december zijn territorium af te bakenen en een bijbehorend vrouwtje aan te trekken door te roepen. Wanneer één mannetje roept, reageren niet alleen de andere mannelijke buren, maar ook de geïnteresseerde vrouwtjes. 

Voorkomen

De bosuil is de meest algemene uilensoort in Europa en al zeker in onze streken.