Een kerstboom voor iedereen

Vanaf kerst er zit aan te komen, duiken er in de weekbladen wel vaker berichten op, over hoeveel insecten en dergelijke er samen met jouw kerstboom wel niet binnenkomen. Op zich hoeft dat echt geen probleem te zijn, mocht het andersom zijn en er geen passagiers zijn, dan zou het betekenen dat je een boom binnen haalt die vol hangt van de pesticiden. Feit blijft dus dat als je iets uit de natuur haalt je steeds een deel van een ecosysteem meeneemt.

Onderzoek 

Uit een onderzoek van de Noorse wetenschapper Bjarte Jordal komt het wel heel hoge cijfer van 25 000 insecten, spinnen en andere naar boven. Deze telling ging over zowel sparren als dennen.

Soorten

Kerstboomtakluis

Zoals de naam al aangeeft is de kertboomtakluis een insect dat we zeker gaan terugvinden in onze kerstboom. Ze zuigen niet alleen sap uit de naalden, maar eigenlijk overal waar ze eraan kunnen, zoals de wortels en twijgen. Het sap in de boom, zeker in de afgezaagde exemplaren raakt snel op en de naalden gaan snel uitvallen. Tevens gaan de eieren die op de takken liggen, door de warmte ontwikkelen, waardoor er nog meer kerstboomtakluizen gaan aanwezig zijn. Behalve het feit dat je boom sneller kaal zal worden is er geen reden tot paniek, want deze tikluizen blijven enkel en alleen op jouw kerstboom.

Sparrenspillebeen

Deze wantssoort zal gelijkaardig aan de kerstboomtakluis door de warmte binnenskamers denken dat de lente al begonnen is, waardoor de eieren zullen ontwikkelen. Ook hier zal er door vraatschade een voedselgebrek in de boom optreden.

Andere soorten

Behalve deze typerende soorten zijn er nog vele andere geleedpotigen die een thuis vinden in onze kerstboom. Lieveheersbeestjes, bast-en schorskevers, spinnen, mijten, sluipwespen en springstaarten.