Veldspitsmuis

Geschiedenis

1994-2003

In deze periode zijn er tijdens braakbalcontroles 411 vondsten van veldspitsmuis in Nederland gemeld. Dit geeft echter geen zicht op de aantallen aangezien één vondst kan bestaan uit meerdere skeletten, maar het geeft wel aan dat de vindplaatsen eerder beperkt zijn.  

2004-2013

Tussen deze momenten worden er slechts 174 vondsten gerapporteerd.

2014-2023

We zien een zeer lichte stijging tot 187 vindplaatsen.

2024

De veldspitsmuis profiteert langzaam van de stijgende temperaturen, doordat deze zich goed thuisvoelt in warmere habitats. Door de klimaatsverandering zal haar verspreidingsgebied dus naar alle waarschijnlijkheid verder uitbreiden. Echter is het door de moeilijke waarnemingen en de eerdere tellingen moeilijk om hier echte analyses en evoluties uit te halen.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Folklore :

Volksgeloof

 

Plaatsnamen

 

Symboliek 

Kenmerken

kenmerken
grootte
leefwijze
kleur
voeding
voortplanting
biotoop
geluid

Uiterlijk

Gebit :

De veldspitmuis is één van de twee voorkomende spitmuissoorten, naast de huisspitsmuis, met witte tanden in onze streken.

Biotoop

De veldspitsmuis leeft vooral in kleinschalig agrarisch cultuurlandschap en dan voornamelijk op zandige bodem. Ze is terug te vinden in de warmere habitats met een relatief open vegetatie, zoals we die wel kennen als dijken, bermen en akkerranden. 

Leefwijze

Jonge spitsmuizen zijn heel klein en wegen nog minder dan één gram. Zoals alle spitsmuizen kunnen de jongen eerder lopen dan eten en vormen ze daardoor een treintje met hun moeder, broers en zussen. Veldspitsmuizen groeien ontzettend snel en zijn ook snel zelfstandig.

  1.  9 dagen = rennen
  2.  13 dagen = ogen kunnen open
  3.  16 dagen = zelfstandig eten
  4. 4 weken = volwassen

Nadat alle jongen zelfstandig zijn, gaan moeders weer solitair leven, tot wanneer er weer voortplanting zal gebeuren. 

Voeding

Voortplanting

De voortplantingstijd van een veldspitmuis blijft duren tot in september, dit betekent dus dat er zelfs in de herfst nog jongen kunnen geboren worden. 

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van de veldspitsmuis is noordoost-Europa.

Nederland

In Nederland is de veldspitsmuis beperkt tot Zeeuws-Vlaanderen, noordoost-Overijssel en zuidoost-Drenthe.

Bedreiging

Bescherming

Waarneming

Vele gegevens van spitsmuizen worden verzameld aan de hand van braakballen. Wanneer men verschillende jaren met elkaar vergelijkt kan men dus een analyse maken over de verspreiding en de evolutie van deze soorten, zo ook dus bij de veldspitsmuis.

Het makkelijkst hierbij is om te werken met braakballen van kerkuilen, zij zijn namelijk een predator van spitsmuizen en hun braakballen zijn goed terug te vinden in de nestkast. Zo vind je makkelijk de prooiresten van de uilen binnen hun jachtgebied.

Status

In Nederland is deze spitmuissoort vrij zeldzaam, en beschikt ze over een beschermde status. Op de lijst staat ze dan weer als kwetsbaar genoteerd.