Slakken

Onder de dieren is de slak en dan vooral de naaktslak voor vele tuinders de vijand nummer één. Toch kan men door doordachte preventieve technieken voorkomen dat deze uw oogst of sierplanten helemaal kaalvreten. Anderszijds moet men ook rekening houden met de talrijke belangrijke nuttige functies die deze dieren uitoefenen. Niet alleen zorgen zij voor het versnelling van de omzetting en vertering van rotte of dode plantedelen in de tuin, zij maken ook deel uit van de voeding bij vele andere tuinbewoners.

Kenmerken

Slakken behoren net zoals de mossel en de inktvis tot de weekdieren, deze hebben als belangrijk kenmerk dat ze geen inwendig skelet hebben. De inwendige organen worden enkel omgeven en beschermd door een dikke huid of mantel. Van alle weekdieren zijn landslakken de enige die op het land kunnen overleven, toch zijn ook zij erg gebonden aan vochtige omstandigheden. Slakken worden onderverdeeld in 2 groepen, dit zijn de kieuwslakken en de longslakken. De slakken die in onze tuinen voorkomen behoren allemaal tot de longslakken, zelfs slakken in onze vijvers behoren tot de waterlongslakken.
Slakken bewegen zich voort door gebruik te maken van een gespierde voet, die zal al golvend bewegen. Om dit vlot te kunnen moeten zij een slijm produceren dat zichtbaar is als het glinsterend spoor dat ze achterlaten.
De meeste soorten slakken beschikken over een huisje dat hun extra bescherming biedt tegen uitdroging en predatoren. Zij zijn minder afhankelijk van vochtigheid en kunnen zich daardoor makkelijker voortbewegen dan naaktslakken.

Functies

  • bevordert de omzetting van plantedelen
  • verwijdert algen zowel in de vijver als bijvoorbeeld op stenen
  • lijmt een verstoorde bodem weer aan elkaar
  • maakt belangrijk deel uit van de voedselkringloop

Lijmen

Bij een nieuwe tuin raakt de bodem, door het bewerken, erg verstoord. Slakken lijmen met hun slijmsporen en glibberige eitjesafzet de bodem weer aan elkaar. Ook bij mensen met een gevoelige of beschadigde huid blijkt slakkenslijm een genezend effect te hebben.

Voedselkringloop

Slakken maken een belangrijk deel uit voor een groot deel van tuinvogels, zoogdieren en amfibieën. 

Soorten

Naaktslakken

Onder de naaktslakken vinden we soorten als wegslakken, aardslakken en akerslakken die zich van elkaar onderscheidden door de ligging van de ademopening. Zij behoren tot de slakken die het zich niet zullen ontzeggen om cultuurgewassen of sierplanten te gaan aanvreten. Toch zijn ook zij belangrijk voor de omzetting van dode bladeren of schimmels, en dit valt vooral op doordat zij ook worden waargenomen op composthopen. Doordat deze soorten niet beschikken over een beschermend huisje, zijn zij nog meer genoodzaakt zich in vochtige omstandigheden of op vochtige plaatsen te bewegen.

Huisjesslakken

Poelslakken

Tuinaanleg

Slakken eten jonge planjes met weinig weerstand op; dit zijn vaak de plantjes die je net gekocht op. Ze worden in het tuincentrum warm opgekweekt maar eens in je tuin verslappen ze en hebben ze tijd nodig om te acclimatiseren. Planten die spontaan uitgezaaid zijn en kiemen, laten de slakken vaak ongemoeid. 
De schade van slakken in uw tuin kan ook beperkt worden door een composthoop aan te leggen. Op zich zal je de bevolkingsgroei van de slakken stimuleren, maar omdat ze hoofdzakelijk in de buurt van de compost blijven zullen ze zichzelf reguleren en zal de schade zich centraliseren. 

Slakkenschade voorkomen

Planten kunnen zich verdedigen tegen slakken door vele tactieken zoals beharing, stekels en smaken en geuren. Wanneer je deze planten combineert in uw moestuin is de schade in het algemeen ook bij de door slakken geliefde groenten veel minder. Stel nu bijvoorbeeld dat je knoflook (geur) samenzet met bonen of erwten dan zullen deze laatste minder aangevreten worden.

Andere planten die slakken tegen houden zijn :

  • knoflook
  • monnikskap
  • toorts
  • vrouwenmantel
  • oost-Indische kers

Onderhoud

Door plantenresten te laten liggen kunnen we schade bij sierplanten voorkomen. Slakken zijn dol op halfverteerde blaadjes en zullen veel liever deze opeten dan uw sla of kruiden. Wetende dat in iedere tuin veel slakken voorkomen en steeds ondanks alles zullen blijven voorkomen is het beter ze te voeden met uw tuinafval of mulch dan met de door jou gewenste planten.